Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


Stíny StB (E20)

(epizoda)
  • Slovensko Tiene ŠTB

Obsahy(1)

V době likvidace StB čelili její příslušníci obavám z možného otevírání minulosti, existenční budoucnosti, novému mediálnímu zájmu a profesním prověrkám. Role se nečekaně obrátily a oponenti se náhle dostali do pozice vítězů. V nové situaci se však ocitli nepřipraveni, StB znali pouze z osobní zkušenosti. O fungování, pozadí, struktuře, dokumentech, svazcích, informacích nevěděli prakticky nic. Společnost si s úlevou užívala osvobození od strachu a minulost spolu s StB nechala za sebou. Příběh Státní bezpečnosti jejím zrušením 15. 2. 1990 neskončil. Zůstali bývalí příslušníci a jejich dědictví: poškozeni lidé, země a dokumenty. Dopady existence StB jsou cítit dodnes. Ti, kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni si ji zopakovat. Poznávat svou minulost, nebo udělat silnou čáru, zapomenout a začít znovu? Poslední film série naznačuje, jak se společnost v ČSFR a později v obou samostatných státech snažila vypořádat s dědictvím StB. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

BestRanger 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokonala posledná časť, až mi je veľmi ľúto, že je to už posledná časť, verím, že dalšia séria ešte príde. Posledna časť, ktorá prepája historiou so súčasnosťou je veľmi dobre spracovaná, no je veľká škoda, že si to vytrpel iba Jan Budaj, prvý poriadný minister ŽP a jeden z mála, ktorý sa aj ospravedlnil a nepoškodil množstvo ľudi. Dnešným oligarchom a ich minulosti bola venovaná len malička časť a pritom ničia životy množstvu ľudi dodnes... ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A ejhle pár dní po 17. listopadu přišel rozkaz okamžité skartace, takže se honem honem začaly pálit archivy. Ano i archivy o Burešovi. Ale kdo vydal ten rozkaz? K tomu se už dneska tak nějak nikdo nemá a i to pálení bylo takové místy ledabylé. Jenže a příslušníky StB jsme se nevyrovnali ještě ani v roce 2023 a to je velmi smutné. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je zaujímavé, že táto časť vyšla vonku práve v deň, kedy sa v Česku objavil podpis eštebáckeho kotolníka Budaja, ktorý sa 35 rokov tvári, že on nespolupracoval. A chrbát mu kryje ďalší odpad Šimečka. Budaj sa už z toho nevyzlečie, nech sa premenuje na Udaj a vypadne z politiky. Naškodil už dosť a odborníkov s výrokmi ako "medveď je vegetarián" alebo "kyslé znamená zásadité" tam naozaj nie je treba. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama