Reklama

Reklama

Svoboda v plamenech: Ukrajinský boj za svobodu

(festivalový název)
  • Velká Británie Freedom on Fire: Ukraine's Fight for Freedom

Obsahy(1)

V letech 2013–2014 zachytil Jevgenyj Afinejevskyj několik měsíců trvající protesty Ukrajinců a Ukrajinek proti autoritářskému režimu Viktora Janukovyče. Nyní na emotivní dokument Winter on Fire navazuje dalším otevřeným svědectvím o odvaze a jednotě ukrajinského lidu. Po shrnutí osmi neklidných let následujících po Majdanu se zaměřuje na počáteční fázi ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Z osobních příběhů civilistů, vojáků, novinářů, lékařů i zahraničních dobrovolníků skládá děsivý obraz humanitární katastrofy i neobyčejné houževnatosti. Znepokojivé záběry zničených měst a roztrhaných těl doprovází komentář Helen Mirren. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Režisér cestoval so štábom po celej vojnou zasiahnutej krajine, sprievodkyňou i komentátorkou mu bola televízna reportérka Natalia Nagorna. (Biopler)
  • Afinejevskyj ponúka svoj film ako varovanie, nie je to len žaloba či svedectvo. Tiež o ňom prehlásil: “Napoleon. Hitler. Putin. Každé storočie má svojho diktátora, snívajúceho o svetovláde. Každý zatiaľ zlyhal. Napriek tomu 54 percent ľudí na svete žije pod nejakou formou diktatúry. A každý národ, ktorý sa zvrhne k totalite, sa do nej pokúša stiahnuť aj ďalšie.” (Biopler)
  • Snímka si na premiére na festivale v Benátkach vyslúžila standing ovation. (Biopler)

Reklama

Reklama