Reklama

Reklama

Daigaku wa deta keredo

  • Japonsko 大学は出たけれど (více)

Recenze (4)

MarekT 

všechny recenze uživatele

V překladu: "Vystudoval jsem, ale..." Po většinu z osmi minut, které se z tohoto filmu zachovaly, jsem si říkal, jaká je škoda, že nikdy nepůjde spatřit příběh vcelku. I z fragmentů na mě vyprávění o mládenci hledající uplatnění a ten správný smysl života zaujal, i zásluhou pro nás tolik vzdáleného a tím pádem specifického japonského prostředí - např. scény hlavního hrdiny se snoubenkou. Další scény, jako jsou ty "deštivé" či na železničním přejezdu, potvrzují můj stesk tím, že takhle hezky už natočit půjdou jen stěží... Z nejstarších Ozuových snímků mohu tento nejvíce doporučit už jen pro své žánrové zařazení - tedy že se nejedná o jednoduchou, a tím pádem dnes již zubem času ohlodanou grotesku, ale čiré drama. Ke shlédnutí ZDE. 70% ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Ani kombinace sociálního dramatu s křehce budovaným humorem mě nepřesvědčila, že Ozu byl v počátcích pouze průměrným režisérem. I v tomto případě si vypůjčuje látku tentokrát od Hiroshi Shimizua (původně měl točit on) a zkratkovitě načrtává komplikovanou cestu čerstvého absolventa za prací. Minoru Takada jako představitel zpychlého studenta pod tíhou výčitek vůči matce a snoubence nakonec stahuje ocas a nastupuje na místo recepčního, nad kterým původně ohrnoval nos. Necelých 13 minut je ovšem žalostně málo na rozehrání komplikovanějšího příběhu, a tak celkový výsledek působí dojmem značného šizunku. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Videl som dvanásťminútovú verziu. Noda práve skončil univerzitu a hľadá si prácu. Nemôže však nič nájsť a odmieta prácu na recepcii, ktorú mu s úškrnom ponúkajú, ak by veľmi naliehal. Príde ho pozrieť jeho rodina, asi z vidieka a on prestiera, že už prácu má, no počas ich pobytu u neho sa spriatelí s dvomi chlapcami, s ktorými sa hráva. Ona si preto nájde prácu v bare, kde sa dá ľahko pomýliť s gejšou, čo on neznáša ľahko. Témy pre každého človeka, hlavne mužov s hrdosťou, no bez skúseností, niekedy dosť zložité, tu nie sú využité na maximum, dali sa z toho totiž vyťažiť oveľa väčšie tragédie. Obsahovo jednoduché, ale jednoznačne hodnotné. Z formálnej stránky nie je jasné, nakoľko v týchto rokoch a v rannom období ovláda režisér Yasujirō Ozu hru svetla a tieňa, ale na film sa pozerá vcelku príjemne. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama