Reklama

Reklama

Metr X

(amatérský film)
všechny plakáty
Česko, 2000, 78 min

Obsahy(1)

Asi jen málokdo ví, že ve vesmíru je ještě jedna úplně stejná sluneční soustava jako naše.A tedy i naše země má své zrcadlo. Na této zemi se dějí události ve stejnou dobu a čas jako u nás, ale s drobnými chybami, protože jejich systém má chyby ve výpočtech, které si označuje –X- a zapisuje do své databáze. Chyby jsou kontrolovány a podle vážnosti opraveny. Systém tyto chyby kontroluje programem pomocí tzv. kontrolního metru…. Ten program jmenuje „METR X““

Film Matrix z virtuálního světa se díky netradičnímu pojetí tématu stal brzy kultovním snímkem a není divu, že se kromě oficiálních pokračování dočkal i natočení nejrůznějších parodií. Jednou z nich je i amatérský Metr X, který před lety vyprodukovala skupinka studentů z Brna. Film se podobně jako mnoho dalších hollywoodských snímků inspiroval věhlasnými scénami bojů Tea, Morfea a Trinity s agentem Smithem. Ovšem scénář je zcela původní a zpracování příběhu vskutku originální. (dravve)

(více)

Recenze (44)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k hodnocení by člověk čekal strašně trapný pokus zparodovat Matrix, ale když už jsem na to narazil, neodolal jsem a dal tomu šanci. A dopadlo to tak, že jsem si to během sledování naprosto zamiloval. Něco je v tom teda trapné až na půdu, proto tomu taky nedávám plný počet, ale i tak  je to přesně ten typ amatérských filmů z přelomu tisíciletí, které zbožňuju. Ony totiž vždycky vypadají tak, že si to banda kamarádů natočila čistě pro sebe a z legrace, nešlo jim o žádnou precizní filmařskou stránku či přijít s přelomovým (často i žánrovým) příběhem, ale prostě se pobavit, někam to umístit a když se někdo bude schopný naladit na stejnou vlnu, může si to užít taky. Jsou dva typy těchto filmů - jedny jsou jen interní zábavou pro štáb, kterou ale pak nikdo jiný nepochopí a druhé jsou taky interní zábavou pro štáb, ale jejich nadšení pro věc je v nich zobrazeno tak hmatatelně, že se to přenese i na diváka. A Metr X je za mě rozhodně v druhé kategorii. Tak moc jsem to jejich nadšení z toho cítil, že jsem se nahlas smál u míst, která by mi jinak přišla spíš trapná, ale prostě jsem si na těch 78 minut připadal jako člen štábu a bavil se s nimi i v místech, kde se třeba všichni mizerně dabují. A skvělých hlášek z toho taky vypadlo kupodivu dost, ale za mě určitě vedou akční scény s preciznější a náročnější choreografii než jakou měl původní Matrix :D On celkově ten humor není tolik dementní, jak se může chvílemi zdát, ale má i dost gagů, které by fungovaly v normální podobě, takže to za mě není špatný film snad v žádném ohledu. I s tou kamerou a střihy se místy docela snažili a jisté kvality (na český amatérský film z přelomu tisíciletí) to má, takže to ve výsledku neberu ani jako guilty pleasure. Prostě jsem se dobře bavil, mělo to pár zajímavých nápady a celý film se natáčel v Brně a jedna část i dokonce v Líšni, což je pro mě automaticky plus :-) Btw, mám pocit, že tohle je úplně první amatérský film, který se na ČSFD objevil - je tu totiž až moc udivených komentářů, že si sem někdo dovolil přidat amatérský film... No o to teda líp, že jsem na tohle narazil :-) 4* ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Rave party s kamerou, která chce účelně bavit svým amatérským randomness, nic jiného se od internetové srandy (byť jednaačtvrthodinové) ani nedá čekat, v opačném případě by nedávalo smysl do toho jít, ať už z pozice autorů či diváků. Ale pokud zde čekáte nějakou alternativu v jádru scénáře oproti parodovanému filmu a ne jen slepenec fan-parafrázovaných původních scén otrocky podle osnov nebo nedejbože substanci v celkovém výsledku, jste bohužel vedle. Snad jen ten vzdušný bludný holanďan a panenky, ale co z toho. Ovšem všudypřítomná rekvizita v podobě lahváčů vysvětluje mnoho. Vzhledem k tomu, že to nemá žádnou filmovou hodnotu ani ambice být jí, se na to doopravdy nemůžu zlobit. V současné době ale králičí nora internetu s tímto dílkem na druhém konci bude nejspíš dlouhá, ne-li neexistující, to mluví za hodně. ()

Reklama

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Mohla to být pořádná nátěrárna, ale dopadlo to jaksi hroboidně. Hlavní chybou byla snaha o přesné kopírování dialogů z Matrixu, což je jasné, že v českých poměrech a s minimem rekvizit a dekorací nemůže obstát. Sám jsem se o několik parodií pokoušel, takže věřím, že scénář vypadal rozhodně mnohem zábavněji než výsledné dílo. Dostupná kvalita zobrazení a zvuku opravdu nic moc, spíš teda nic než moc. Jít si vlastní cestou a třeba si natlouct hubu o nějakej vzrostel šutr, to je milionkrát lepší, než jako stromeček u zadku následovat efekty namlácený velefilm. Tu jednu * dávám především za chuť do toho jít, za pár celkem vtipných momentů. Ale jinak je Metr X asi to, co ostrý nůž pro začínajícího kuchaře. Spíš si amputujete prsty zařezávající se nudou, než aby ste krájeli porce zábavy. Věčná škoda! ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Na české poměry velice vydařený amaterský film. Už je to mnoho let, co jsem jej viděl, ale scéna s házením plyšáků a Týjo v hlavní roli.. .....Tento film má asi podobný význam jako třeba Pár pařmenů. Rozhodně bych takováto undergroundová díla nezatracoval, jsou součástí naší společnosti. nejedná se však o nic dlouhodobě hodnotného, jen jakási součást momentálního stavu pubertálních jedinců v jedné malé středoevropské zemičce roku 2000. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem viděl scénář, potom jsem zjistil kde to můžu sehnat a tak jsem se na to s radostí kouknul. Ale ta radost opadla. Nechápu, jak se to tady mohlo objevit to nám lepší amatérské filmy, které za to opravdu stojí. Jediný čemu to prospělo, je mé paměti, která si vybavila postupně všechny dialogy v originále. ()

Reklama

Reklama