Reklama

Reklama

Umění v táborech smrti

(TV film)
  • Nizozemsko Kunst achter prikkeldraad (více)
Nizozemsko / Rakousko / Německo, 2021, 53 min

Obsahy(1)

Koprodukční dokument diváka zavede na místa, kde stály nacistické koncentrační tábory – z bývalého koncentračního tábora Buchenwald přes Mauthausen a Terezín až do Osvětimi. Co mají tyto tábory kromě nezměrného množství zmařených osudů a utrpení společného? Zatímco máme tyto pojmy v paměti spojené s obrazy smrti a zkázy, zanechaly nám zároveň i svědectví o síle lidské vůle čelící běsům genocidy. Přestože byli vězni obklopeni nejkrutějšími válečnými živly, horečně vytvářeli umění: kresby, řezby, obrazy i hudbu. Někdy na příkaz nacistů, pro potěchu pohlavárů a jako dárky manželkám důstojníků SS, jindy tajně, aby se skrze skryté vzkazy rozloučili s blízkými nebo aby okolnímu světu zanechali svědectví o hrůzách, o nichž bychom se jinak nikdy nedověděli. Mnozí vězni si uvědomovali, že jejich konec může nastat kdykoliv, proto pro ně bylo důležité po sobě zanechat něco, co by existovalo i po jejich smrti. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Originální pohled dovnitř koncentračních táborů v dokumentu na České televizi. Umění předává pocity silněji než slova. ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

„Kde nie je nádej, je na nás, aby sme ju vymysleli. Pesimistické je len to, ak sa zastavíte pri prvej polovici vety a poviete: Nie je nádej" ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Procházení několika bývalými koncentračními tábory a zkoumány kresby a malby, které po vězních zůstaly,(max.70%) ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: originální název Greetings from the death camp; koprodukce Nizozemsko / Německo / Francie / Rakousko / Česko; rok výroby 2023. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama