Reklama

Reklama

Byt č. 10-01

(festivalový název)
  • USA A Thousand and One (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmařka A.V. Rockwell ví, že originální, silná a komplexní hlavní postava je polovina úspěchu nepřehlédnutelného filmu. Její Inez de la Paz (fenomenální Teyana Taylor) je hrdá, impulzivní a nepředvídatelná, ale i láskyplná a až umanutě cílevědomá. Charismatická žena zocelená newyorskými ulicemi i pobytem za mřížemi na sebe strhne divákovu pozornost únosem svého šestiletého syna Terryho z pěstounské péče. Emotivní drama ověnčené Velkou cenou poroty na festivalu Sundance se odehrává v průběhu dvou desetiletí, kdy matka, odhodlaná poskytnout synovi domov, který sama neměla, bojuje nejen se symptomy doby, jako je gentrifikace, ale i s důsledky radikálních rozhodnutí z dávné minulosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Black Reel Awards 2024: Cena pre výnimočný nezávislý film. (Arsenal83)
  • African-American Film Critics Association 2024: Cena pre najlepší nezávislý film. (Arsenal83)
  • National Board of Review 2023: 10 najlepších nezávislých filmov, Cena za prelomový herecký výkon (Teyana Taylor). (Arsenal83)
  • Film bol natočený v roku 2021, čo Rockwell opísala ako ťažké kvôli COVIDovým pravidlám a zvýšenému developerskému rozvoju, ktorý New York City zaznamenalo počas tohto obdobia: "Ak ste si mysleli, že gentrifikácia bola bláznivá, tak len počas pandémie začala brať steroidy. Takže mám pocit, že keby sme čakali čo i len o leto dlhšie, neviem, či by sme tento film dokázali natočiť v New Yorku." (Arsenal83)

Reklama

Reklama