Reklama

Reklama

Železní motýli

(festivalový název)
  • Ukrajina Zalizni metelyky (více)
Trailer

Obsahy(1)

V červenci 2014 bylo nad územím Ukrajiny sestřeleno dopravní letadlo mířící z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Všech 298 pasažérů na palubě zemřelo. Dokumentární koláž skládá obraz tragédie z široké palety dostupných zdrojů – záznamů letového radaru, přepisu odposlechů, ruských televizních reportáží, amatérských záběrů z místa dopadu, tanečních choreografií nebo animace dětských obrázků. Snímek spojuje poezii s forenzním přístupem a je stejnou měrou elegickou básní jako found footage hororem. Jeho název přitom odkazuje k šrapnelům protiletadlového systému BUK, které provrtaly plášť letadla a způsobily jeho pád. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na dokument o letu MH17, ale dočkal jsem se jen tak napůl. Faktografické části filmu a ukázky ruských lží jsou velmi působivé, ale tvůrci jich asi měli málo, tak je tu ještě alternativní a "umělecká" část filmu. Což je škoda, protože normální dokument by se dostal k více lidem a třeba by je trochu dovzdělal (mohl by se promítat i ve školách). Tenhle hybrid uvidí málokdo a i pokud to bude někde na HBO (jakože spíš ne), tak to většina v půlce vypne. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Kombinace podnětného dokumentu o válečném zločinu a nikterak zajímavé ochotnické avantgardy v poměru 1 ku 2. Tvůrčí rozhodnutí respektuji, ale míjelo mě to na sto honů. [Sundance Film Festival 2023] ()

Reklama

Kailo 

všechny recenze uživatele

Nebýt tam ta divadelní alternativní vložka (ta je doslova strašně trapná), tak je to celkem dobrý poloprofesionální dokument, který se hodí na Youtube. Je to tak. Výsledky a animace jsou všechno materiály vyšetřovací komise - lze shlédnout online, a ty zabírají větší část dokumentu. Zbytek jsou záběry ze zpráv a často se opakující dramatické fráze. Řeči o tom, že tam zahynul vědec, který letěl na konferenci prohlásit, že našel lék na AIDS/HIV mě doslova rozesmálo a zažíval jsem nemalý cringe moment. Co třeba ozdrojovat takové tvrzení, nebo alespoň jeho jméno. A on měl na palubě všechny vzorky, že jeho výzkum je v prdeli? Ale ne, raději prohlásíme, že kvůli ruSSákům budou muset lidé s AIDS brát dokonce života léky. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama