Reklama

Reklama

Děti chaosu

(TV film)
  • Francie 1945 : Les enfants du chaos (více)
Francie, 2023, 86 min (Alternativní 49 min, Televizní verze: 2x40 min)

Obsahy(1)

Spojenci oslavují vítězství a konec druhé světové války. V téže chvíli se v srdci Evropy rozhostilo smrtelné ticho. Z hromad sutin se vynořily stovky tisíc opuštěných dětí, které jen zázrakem přežívaly v nastalém chaosu. Pro ně zatím nic nekončilo... Děti, které nikoho neměly, se staly prvními oběťmi poválečné doby. Některé musely uprchnout z Evropy. Tisíce jich čekaly další přesuny, vytržení z pěstounských rodin, násilné usazování v zemích, které potřebovaly nahradit lidské válečné ztráty. Hodně těchto dětí vypátralo svůj skutečný původ až o mnoho let později. Abychom pochopili, čím tyto děti prošly, musíme se vydat po stopách poválečných událostí. Pomohou nám k tomu deníkové zápisky zdravotnic, lékařů a dobrovolníků, kteří tehdy uprchlíkům pomáhali. Dosud nezveřejněné doklady svědčí o tom, že tisíce dětí musely projít velmi dramatickými událostmi. Díky výpovědím poválečných bezdomovců se můžeme vydat po stopách neuvěřitelných, děsivých a pohnutých osudů dětí, ztracených ve válečném víru. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zatím poslední dokument tvůrců Julien Johan a Agnès Pizzini je skvělý, ačkoli hodně silný. Kdyby neexistovala svědectví a výpovědi, člověk by se až zdráhal uvěřit, že se mnohé instituce a dokonce samotné vlády či vládní úřady chovali skoro jako ty v hitlerovském Německu. Po válce. Po tom, co si děti prožily. Po tom, že přišly o rodiče. Místo hledání přeživších příbuzných nastalo handlování s dětmi, kterým to změnilo život. Šílené. Neuvěřitelné. A ještě víc zarážející, když člověk vzpomene, že se otřesným způsobem chovala právě třeba okupovaná Francie vedená Charlesem de Gaullem. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument o tom, co se dělo po válce s dětmi. A to na na všech stranách. Film je francouzský, takže je zaměřen více na Francouze. Při sledování mě napadlo jediné - vždyť oni dělali téměř to samé, co za války Němci. Ale taky je nutné na to pohlížet historicky. Pak člověku dojde, že to bylo prostě pragmatické. Dneska nelze nikoho soudit za to, co se tenkrát dělo. Je ale určitě dobré si to připomínat. ()

Reklama

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Bohužel i děti jsou "spotřební zboží" po skončení války ... Super dokument o osudech stovky tisíců dětí po skončení války...! Hodně drsně natočený dokument plný autentických záběrů , který odhaluje jejich osud a neskutečné svinstvo Spojenců... ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama