Reklama

Reklama

Koloseum - srdce Říma

(TV film)
  • Francie Le Colisée, une mégastructure romaine (více)

Obsahy(1)

Majestátní amfiteátr, nejrozsáhlejší stavba svého druhu ve starověku, byl zvolen jedním ze sedmi nových divů světa... V srdci italské metropole stojí nepřehlédnutelný symbol Římské říše – Koloseum. Je považován za výraz římského velikášství. Tento symbol nadvlády nad rozsáhlou částí světa, vybudovaný na konci 1. století našeho letopočtu, byl doprovázen i nástupem nové dynastie. Se svou délkou 188 metrů, šířkou 156 metrů a výškou 48 metrů pojme na 50 tisíc diváků, kteří zde přihlíželi krvavým gladiátorským zápasům, kláním s divokými zvířaty, krutým popravám i jedinečným naumachiím, tedy rekonstrukcím námořních bitev se skutečnými loděmi, kvůli nimž bylo nutné plochu zaplnit vodou. Tento technický zázrak byl navíc vystavěn za pouhých 12 let. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Národní stadion pro padesát tisíc diváků nemáme u nás ani po dvou tisících letech, i když pravda nemáme k financování sto tisíc otroků z dobitého Jeruzaléma. V Římě bylo 250 tisíc obyvatel závislých na sociálních dávkách mouce a oleji. To bylo financováno ze zisků rozpínavé  války příští. Pobavil mě fakt, že ženy musely sedět až úplně nahoře, protože dole se zamilovávali do gladiátorů. Překvapilo mě, že v koloseu probíhaly take války lodí, kde se měli otroci pozabíjet mezi sebou. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pútavo spracovaný dokument, ale nového som sa až tak veľa nedozvedel. Niektoré animácie ale prekvapili, zvlášť spôsob zastrešenia celého hľadiska pomocou rolovacej markízy. ()

Reklama

anatheman 

všechny recenze uživatele

Skoro pět hvězd - moc pěkně zpracovaný dokument. Řeší se zde především technické vymoženosti stavby, ale nechybí i možná trochu opomíjené souvislosti týkající se politického využití monumentu římskými císaři. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Ženy sedeli úplne hore spolu s otrokmi. Nariadil to už cisár Augustus, pretože ženy mali tendenciu sa do gladiátorov zaľúbiť." Iná doba, iné Beatles. A s inou životnosťou, pretože tá krvavosť a baženie po cudzej smrti, bolo niečo, čo bolo rímskemu ľudu vlastné. Obdivujeme ich za to, čo zanechali, ale citlivosť v nich nehľadajme. 188 metrov dlhá stavba, 456 metrov široká, výška viac ako 48 metrov, kapacita 50 000 divákov bola vytvorená za 12 rokov a bolo na ňu potrebných viac ako 100 000 metrov kubických travertínu a 300 ton kovu - povedzte prosím našim politikom, čo stavajú diaľnice 30 rokov a ďalších 30 ich nedostavajú. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama