Reklama

Reklama

Čelit temnotě

(festivalový název)
  • Francie Facing Darkness
Francie / Švýcarsko / Bosna a Hercegovina, 2023, 109 min

Obsahy(1)

Palčivé svědectví ze čtyřletého obléhání Sarajeva, které trvalo od dubna 1992 do února 1996. Renomovaný francouzský dokumentarista Jean-Gabriel Périot dává svému filmu podvojnou formu. Nejprve pracuje výhradně s archivním materiálem. Na boje v ulicích hledíme objektivy mladých filmařů, kteří se zbraní (a kamerou) v ruce město bránili. V druhé části se titíž protagonisté s odstupem čtvrtstoletí ohlížejí za minulostí. Črta traumatických zkušeností z občanské války se proměňuje v portrét zraněného tvůrčího elánu. Film-důkaz a film-terapie, který se táže, zda tváří v tvář krutosti můžeme uniknout temnotě. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

57. KVIFF - Druhý zářez letošního festivalu si vysloužil dokument o obléhání Sarajeva. Autor tohoto dokumentu poměrně nápaditě v první části filmu odpromítá záběry z té doby od tamních nadšenců do devadesátkové amatérské kamery. Takže nic moc kvalita, ale sem tam momenty, které dokážou hnout žlučí. Ve druhé polovině nám pak promítá všechny záběry znova a vrací se k ním s autory těch záběrů. V tu chvíli přichází poměrně obstojný komentář přítomných, který je ale podepřen opakovanými záběry, co mnohdy dost nudí. Myšlenka dobrá, zpracování horší. Nicméně i tak mě to donutilo zjistit si o tamní době víc a potvrdit si pocit, že balkánská válka v devadesátých letech byla prvotřídní nacionalistický humus. ()

fannah 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabších materiálů o válce v Bosně. Velmi špatné tempo vyprávění místy dost nezajímavých věcí. Potenciál naprosto nevyužitý od první minuty do koncových titulků. ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

"Tamhle za kopcem je Sarajevo" mi občas zahrálo v hlavě. Taky jsem si po letech zase vzpomněl na mého bosenského spolužáka ze základky Gorana, který před touhle hrůzou s rodiči utekl do Prahy a se kterým jsem i sedával v lavici ( aby pak utekli ještě mnohem dál ). Nápad byl dobrý a zajímavý. Přesto mi přišlo, že se nějak nepodařilo přenést tu tíživost na diváka. Asi to ani nejde z těch několika filmových útržků, na které pak filmaři - podle projevu zajímavé osobnosti - po x letech vzpomínají. Mají totiž v hlavách prožitky, které se ani převyprávět nedají respektive lépe na ně nevzpomínat. 57.KVIFF ()

darjeeling 

všechny recenze uživatele

Všední a bohužel nudný dokument o nevšedních lidech a jejich (ne)všedních zážitcích a zkušenostech během jugoslávské války. 35% (KVIFF 2023) ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama