Reklama

Reklama

Jak se dělá dobrá škola

(seriál)
Česko, 2023, 4 h 28 min (Minutáž: 26–27 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Reforma školství není něco, na co čekáme, ale co už probíhá. Na mnoha školách patnáct i více let. Desetidílná série Jak se dělá dobrá škola se snaží v této proměně rodiče zorientovat. Pojďte se podívat, jak takové školy vypadají a zda s tím budete spokojeni, protože brzy se to bude týkat i vás. (Česká televize)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Svet se zmenil, dnes uz nema cenu se ucit recitovat basnicky. Skolstvi je stale vetsinou nastaveno na znamky, aby se dlazdic nehnal na misto reditele. Za jak dlouho byste se naucili ted kdybyste se zavreli do Klementina ucivo 9 let zakladky? Za tyden? Dnes totiz uz umime tridit smysluplne informace. K cemu je tedy zakladka? Socializace - vychazet s ostatnimi detmi a take zjistit co me bavi. Kazdy je na neco dobry, Jagra nenutili derivace. Hlavni determinanty uspechu v zivote- univerzalni je houzevnatost, vydrz zateze v neprijemnych situacich. Neco je geneticky dane. Nekdo je rychlejsi, nekdo pomalejsi. Pepicek ma cas koukat z okna. Dnes mame dav lidi (3% vedci), kteri maji k dispozici celou studnici lidstva. Matfyz = minimum znalosti, nizkonakladovosti, analytickych schopnosti. Firmy je nakupuji, protoze maji nejaky tyto dovednosti. Tak si myslim, ze by skola mela fungovat. Zaroven bez vseobecneho vzdelani by treba nebyl spisoval Kundera. Je elitni vzdelavani, masovy a univerzalni.  Dnes muzeme lidem zabranit, aby dostal papir, ale ne, aby se neco naucil. Kolikrat se to naucim lip. Dnes vystridate za zivot 5-6 zamestnani. Naklady na selhani jsou nizke. Driv to byls otazka zivota a smrti - jedno selhani a sli jste k lopate. Kdyz jdu postupne dal, vidim ze jsem prekonal neco, co bych si driv myslel, ze nejde. Dobry, motivujici ucitel da vic nez ten v soukrome prestizni skole. Zeme ktere fungujou (Finsko a spol.) si vazi ucitelu. Nejchytrejsi jdou ucit a maji prestiz. Je tam propustnost- ucitele jdou na chvili do byznysu. Rika se, ze na mistrovstvi je treba 10000 hodin. Podminka je nebyt v zone komfortu. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

10/10 Důležitý cyklus. Jiří Havelka navštívil desítku různých škol a představil zajímavé koncepty výuky, několik vzorových příběhů ze všech koutů republiky. Samozřejmě především ty, které lze označit jako příklady dobré praxe. Kolik ale takových škol máme? Čísla udávají v lepším případě pouhých 20 %. To ostatní jsou ty neslavné rigidní školy, které lze maximálně přežít, ale nic vám do života pozitivního nepředají. Takže lze maximálně doufat, že podobné seriály pomohou ke změně. ()

Reklama

veronelka20 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a pro mě dost přínosný cyklus. Jsem ráda, že se množí odborníci, kteří nezasmrádli v devadesátkách a dobrovolně si komplikují život. Jak zde totiž mnohokrát zaznělo - není to pro každého. Doufám, že takoví lidé ve školství budou brzy norma. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Nejlepší byl asi první díl o montessori škole. Zbytek epizod už se tak plus mínus opakoval v rámci alternativního školství. Oceňuji však že i v Ústeckém kraji o kterém není moc dobrá pověst je alternativní škola. Snad se jí jednou stane i ta naše do které jsem chodila. Má k tomu velký potenciál aby nastoupila generace která se již nebude vzájemně šikanovat. Za nás když měl někdo speciální vzdělávací potřeby jako já, tak nesměl být dle názoru žáků bez speciálních potřeb vidět a nesměl existovat. A to se snad během následujících let už bude měnit. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama