Reklama

Reklama

Žalovat a chránit

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2023, 26 min

Obsahy(1)

Participativní dokument, ve kterém zástupci českého spolku Klimatická žaloba berou natáčení do svých rukou. Právník, hydrogeolog a starosta obce zachycují ohrožený svět... Klimatické žaloby ve světě se staly běžným způsobem, jak se občané domáhají ochrany svých práv na příznivé životní prostředí, která jim zaručuje Ústava. Vítězné rozsudky lidových žalob padly například v Německu, ve Francii či v Nizozemsku a zavazují vlády k větší aktivitě a ambicióznějším cílům. Spolek Klimatická žaloba České republiky byl první českou organizací, která podala k soudu klimatickou žalobu upozorňující na nedostatečnou činnost jednotlivých ministerstev a vlády v otázce ochrany klimatu. První soudní rozhodnutí částečně potvrdilo jejich argumenty a nařídilo žalovaným subjektům přijmout opatření s cílem snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 % ve srovnání s úrovní z roku 1990. Nicméně jejich reakcí bylo odvolání a další soudní řízení, což přineslo další nečinnost v potřebném řešení. Během tohoto soudního stání vystoupila za spolek trojice osob, které jsou i protagonisty filmu. Každý z nich k tématu přistupuje z jiné pozice, každý do té doby vnímal možnosti demokratického aparátu jinak. Přesto se společně s dalšími 280 lidmi připojili ke klimatické žalobě. V čem uvažují rozdílně a v čem stejně? A jaké to je být součástí skupiny, která je tak rozmanitá? (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Crocuta odpad!

všechny recenze uživatele

Absolutně jednostranné a dokonale nevyvážené (kdo by to na ČT čekal, že?) propagandistické dílko, opěvující za peníze koncesionářů členy "Poslední generace" a jiné "tak rozmanité" krasoduchy. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V úvodu řeknu, že řešit klima žalobami je dle mého nesmysl. V Českém právním rybníčku tím tuplem. Nikam to nevede a stát se místo ochrany klimatu bude zabývat žalobami a soudy. Rozhodně ani nas.at všechny řidiče, kolemjdoucí, policii samotnou či kdejaké obyvatele všech možných čtvrtí není správný recept jak na problém s klimatem upozorňovat. Nakonec my se tu můžeme snažit oč chceme, když USA odstoupili od klimatické dohody a Čínské fabriky produkují za den tolik smogu jako Evropa za měsíc. Dokument je postaven celý zvláštně, kdy postavy mluví do kamery, se kterou ani pořádně neumí. V různých chvílích se každý ocitne jinde a snaží se něco sdělit, ale je složité pochopit co vlastně. ()

milhaus1987 odpad!

všechny recenze uživatele

Banda negramotů a pokrytců co si hraje na zachránce planety, přitom si jezdí na Bali Airbusem kde popíjení sójové latté s čínským telefonem v ruce. ()

Reklama

Reklama