Reklama

Reklama

Krvavá paní

Československo, 1980, 77 min (Alternativní 71 min)

Obsahy(1)

Po zpracování příběhu o Juraji Jánošíkovi si klasik slovenského animovaného filmu Viktor Kubal vybral další historickou postavu opředenou pověstmi, nechvalně proslulou uherskou hraběnku a paní Čachtického hradu Alžbětu Báthoryovou. Ta v Kubalově lyricko-pohádkové interpretaci z roku 1980, v níž se snoubí děsivá tragika s odlehčujícími komickými prvky, darovala na důkaz lásky jednoho dne své srdce muži, který se o ni v nemoci postaral a zachránil jí život. Bez srdce byla ale jen plná chladu a nenávisti a začala si libovat v utrpení druhých. Viktor Kubal se stejně jako u svého předešlého titulu stal sám autorem námětu i scénáře, výtvarníkem, animátorem a režisérem a po svém boku měl i zde hudebního skladatele Juraje Lexmanna a dramaturga Rudolfa Urca, průkopníka slovenského animovaného filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Velmi som chcela dat pat hviezdiciek, lebo Viktora Kubala a jeho jedinecny styl mam velmi rada, bohuzial urcite momenty ma trochu neprijemne prekvapili a rusili ma, hlavne prilis radikalne prechody z lalala rozpravky do hororu najhrubsieho zrna. Lexmanovi urcite patri osobitna hviezdicka za hypnoticku a mrazivu hudbu. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Animované a právě proto maximálně působivé pojetí známého motivu. Film začíná jako nevinný romantický večerníček a postupně se mění v nefalšovaný horor a nevídané animované pojetí zániku a zmaru. Minimalistické pojetí animace zde oceňuji jako výrazné plus, díky kterému dobře vyniknou některé jemné detaily (kopcovitá krajina, noční hřbitov), dokreslující celý příběh. ()

Reklama

Darckol 

všechny recenze uživatele

Viem, že tento film by som nemal deliť na 2 polovice, ale nedá sa uprieť, že prvá polovica ladená humorne bola vynikajúca (maco bol geniálny! :D) a druhá polovica ladená dramaticky už nebola záživná. Nevravím scéna na cintoríne bola skvelá, ale zvyšok už nebol ničím oživený. 6,5/10 za svojské poňatie. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě zklamalo, z nějakého důvodu jsem čekal něco totálně jiného. Čekal jsem něco jako Krabata, takže atmosférickou temnou pohádku, a navíc když to je o Bathoryové? Tak jsem čekal i krev, ale kde nic tu nic. Je tu sice koupel v krvi, dokonce i jedna mrtvola. Ale ten animovanej styl se mi totálně nelíbil, a o atmosférře ani nemluvím, polovina filmu je o Báthorce jak začínala, takže nic extra všude smích a barvy. Později se snaží film padnout na temnější notu ale s tou animací to je prd platný, tak aspoň přidá temnější hudbu ale prostě to nijak extra nefunguje. Ale aspoň to nebylo nic extra hroznýho a na ty 3* to vyšplhá. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Alžběta Báthoryová je nepochybně divácky vděčný námět, v tomto zpracování jsem se k tomu ale stavěl rezervovaně. Primitivní animace mě moc nenadchla, v některých momentech to má fakt divný humor (pták používající deodorant - a vlastně celkově mi ta kombinace hororu o sériové vražedkyni a roztomilých zvířátek přišla jaksi bizarní a nepatřičná), a především jsem vůbec nepochopil ten ústřední moment, který vysvětluje Alžbětinu proměnu jako následek dobrovolného darování vlastního srdce (doslova) muži ze srubu, do kterého se pravděpodobně zamilovala, a který se jí později její srdce pokouší vrátit, ale bezúspěšně. Proč s ním vlastně nemohla zůstat a proč ho musela opustit? Jaktože si mohla vyndat srdce z hrudi a dál po tom žít? Proč toužila po mladistvém vzhledu, když se stejně neměla komu ukazovat a o přízeň mužů jí nešlo? Film vyvolává hromadu otázek, na něž odpovědi nedává. Přitom po většinu doby tam hraje úžasná hudba a místy je to skutečně strašidelné, takže se nemůžu ubránit dojmu, že pokud by se to drželo čistě jen hororového žánru (třeba jako Kábrtova Svatební košile) a mělo by to propracovanější kresbu a vypustila by se z toho všechna ta zvířátka a blbinky okolo (a klidně to mohlo mít poloviční stopáž), přišel by mi výsledek mnohem lepší. Takto zůstalo bohužel jen někde na půl cesty. ()

Zajímavosti (5)

  • V roku 2017 animovaný film Krvavá pani vybrali do programu jedného z najuznávanejších medzinárodných festivalov klasického filmu vo francúzskom Lyone. V digitálne reštaurovanej podobe mal film v Lyone svetovú premiéru. (Raccoon.city)
  • Viktor Kubal povedal, že dejom ťaživého psychologického hororu odkazuje na nemeckých expresionistov. (Raccoon.city)
  • Na Slovensku bolo počuť hlasy, že sa radšej malo siahnuť po inej téme animovaného filmu. Jedna výčitka sa týkala aj úvodného komentáru, v ktorom sa namiesto zvyškov hovorí o zbytkoch Čachtického hradu. Kubal len zalamentoval, že teda zbytočne dostával v škole bitku, keď odrecitovával zoznam vybraných slov po "b" končiaci sa na dobytok, zbytok, živobytie. Zrazu už zbytok neplatí. Hovorieval: "Je mi ľúto, ale film musí mať nejakú chybu." (Raccoon.city)

Reklama

Reklama