Reklama

Reklama

Touha po věčnosti

(seriál)
Česko, 2024, 4 h 22 min (Minutáž: 26–27 min)

Scénář:

Jindřich Záhorka

Hrají:

Jaroslav Plesl (průvodce), Jindřich Záhorka (průvodce)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Robert Sedláček přichází s cyklem, který diváky provede staletími dějin umírání. Jde o téma, které je osobní – týká se každého z nás, a zároveň je součástí našich kolektivních dějin a kultury. Jaroslav Plesl v doprovodu historika Jindřicha Záhorky navštíví české, moravské a slezské hřbitovy, výjimečné nejen tam pochovanými osobnostmi, ale i svým stářím, kulturním kontextem nebo uměleckou výzdobou. Vstoupí do kostelů a kaplí, jejichž architektonické změny dokládají nejen proměny uměleckých stylů a technologií, ale především víry samotné. Poznají místa spojená s různými podobami smrti – mučednickou, válečnou, masovou. Nahlédnou do hrobů významných pro poznání nejstarších dějin i do těch, které vyprávějí o dějinách téměř současných. Ukáží, jak archeologové díky hrobům a mrtvým v nich rekonstruují nejstarší dějiny od pravěku až po Velkou Moravu. Ukáží chaos středověkých hřbitovů i barokní atrakce spojené se smrtí – slavnostní průvody smrti a kostnice. Ukáží kořeny moderní společnosti v romantismu 19. století a hromadné vraždění jako důsledek totalit 20. století. Průvodci procestují nejen české země, ale i Balkán. Bohaté archivy zasadí české reálie do kontextu dějin západní civilizace. Jak to v případě dokumentů Roberta Sedláčka bývá zvykem, pořad má větší ambice než jen místopisné putování. Témata dílů nejsou navíc postavena jako chronologický výčet. Sedláček k sobě spojuje fenomény smrti – jednotlivá témata odhaluje v kontextu času i prostoru. Robert Sedláček o cyklu říká: „Myslím, že tahle doba nemá jen hladit a uvádět diváka do bezvědomí. On chce i přemýšlet a dávat si věci do souvislostí.“ Režisér s průvodci nabídne přemýšlení nad vztahem člověka, krajiny a duše a fyzických ostatků člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál znie trocha morbídne, predsa je to len chodenie po hroboch a to nie je pre každého lákavé, samozrejme, okrem politikov typu Matovič, ktorý na hroboch rovno tancovali, len aby sa chopili moci. Ale normálne vzbudzuje tú tafofiliu, čo je síce už len krok od nekrofilie, ale stále je to zákonné obdivovanie všetkého pohrebného. A naozaj vkusné komentovanie, plno zaujímavostí, atmosféra spolu s hudbou absolútne plná úcty, no a dokonca aj Jarek Nohavica si každú časť zaspieval tú najpozitívnejšiu pesničku o smrti, akú asi kedy kto u nás zložil - Až to se mnu sekne. Kľudne by som prijal aj druhú sériu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Smrt je stále zahalena tajemstvím a pořád je to takové tabu, které se poodkrývá snad jen při Dušičkách. Historie pohřbívání, ale i celá řada zajímavých míst jsou to lepší na seriálu. Dalším prvkem je ale spousta filozofických až teologických úvah, k nimž přispěl třeba i Jaromír Nohavica. Celkem mě zaujala úvaha, jak se posouvaly hřbitovy na okraj měst až je města dohnala, ale dnes vedle hřbitovů klidně stavíme obchoďáky nebo je necháme pustnout. Jenže lidé umírají stále dál a čekají nás na Zemi ještě stovky, možná tisíce a z faktického hlediska i miliony let. Tím se logicky nabízí otázka, co dál? ()

Reklama

Galerie (69)

Reklama

Reklama