Reklama

Reklama

Technické klenoty

(seriál)

Epizody(8)

Obsahy(1)

V naší zemi je mnoho unikátních technických památek, jejichž význam překračuje hranice a čas. Díky talentu, umu a odvaze našich předků byl vytvořen jedinečný odkaz, který můžeme považovat za naše národní industriální dědictví, ať už jde o mosty, textilky, mlýny nebo vojenské pevnosti. Každý z osmi dílů cyklu je založen na představení tří technických památek, které v dané kategorii staveb představují milníky ve svém oboru a společně reprezentují technologický vývoj v dané oblasti. Zatímco efektní kamera zachycuje jejich působivou industriální podobu ze vzduchu, země i v podzemí, zvídavý průvodce Miroslav Táborský vysvětluje funkce jednotlivých památek a ozřejmuje jejich význam v rámci společenského a historického kontextu. Důležitý je zde důraz na účel staveb a jejich efektivitu, a také na vynalézavost našich předků, přičemž příběhy vzniku jednotlivých staveb jsou zde rámovány životními osudy jejich stavitelů. Divákům tak každý díl nabídne nejen inspiraci, ale i nové, překvapivé pohledy, příběhy a informace s památkami spojené. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele rakovnik k tomuto seriálu (8)

Hornictví (2024) (E01) 

Nový seriál dle mého gusta. Technické památky rád navštěvuji  a ty hornické nejraději. Ostatně, byl jsem ve všech dnes prezentovaných místech, na Majrovce vícekrát. Hezké záběry doplněné archivními ukázkami a pěkným komentářem. ()

Vojenské pevnosti (2024) (E02) 

Na toto téma by bylo možno natočit samostatný seriál. Vojenských pevností je u nás nepočítaně, tvůrci tedy museli pečlivě vybírat. Podle mého nám ukázali zajímavé objekty, jenže v takto krátkém čase to bylo opravdu omezené množství. Režisér Marek Bouda a dělostřelecká tvrz Bouda:) ()

Pitná voda (2024) (E03) 

Na Fláje jezdíme už roky, ale stále jsme tam nedojeli. Tak snad letos. O Káraném jsem něco načetl, ale zásobování vodou Strahovského kláštera pro mě bylo novinkou. Děkuji za rozšíření obzoru. ()

Textilky (2024) (E04) 

Krása, krása,  krása. Krásné technické památky, navíc dodnes fungující. A to i navzory soudruhům, kteří brali a pak budovali, až se nakonec vše rozpadlo a obnovu platíme dodnes. ()

Vodní elektrárny (2024) (E05) 

Hučák, Les Království, Dlouhé Stráně. Opravdu skvosty mezi vodními elektrárnami. Pan Táborský vypadal při jejich návštěvě nadšeně, snad se mu prohlídky těchto děl opravdu líbily, stejně jako mě. Těší mě, že jsem již dvě třetiny prezentovaných elektráren také navštívil. ()

Pivovary (2024) (E06) 

"Dobré pivo, ženy hezké, to jsou dary země České." Zajímavý dokument, ovšem více o výrobě piva (byť historické - tradiční), než o exkurzi po našich pivovarech. Vždyť autoři nebyli v Plzni! Není se ale čemu divit, pivovarů které by zasloužily pozornost filmařů, je u nás nepočítaně. Konečně vím správně, proč se u nás pivo "točí ". ()

Mosty (2024) (E07) 

Tento díl dokumentu mě nadchl! Ačkoli každý ukázaný most by zasloužil samostatný pořad, jen mosty v Praze jsou úžasné, předvedli nám tvůrci dechberoucí mix historie a současnosti z celé naší země. Jsem hrdý na umění architektů i šikovných rukou stavitelů těchto technických děl. Zároveň mám radost, až na jeden z mostů jsem všechny měl tu čest navštívit. ()

Větrné mlýny (2024) (E08) 

Souhlasím s panem Táborským. Vidět takovouhle nádheru v krajině, je skutečně úžasný zážitek. Navštívil jsem kdysi jen mlýn v Kuželově, tak mám co dohánět. Je obdivuhodné, že mlýny nejen stojí, ale jsou i funkční. Děkuji lidem, již se o ně starají. ()

Reklama

Reklama