Reklama

Reklama

Případ Bovaryová

(TV film)

Obsahy(1)

Příběh vzniku kdysi skandálního románu a průběh soudního sporu, kterému autor průlomového literárního díla, Gustave Flaubert, po jeho vydání čelil... "Paní Bovaryová" stále patří ke kanónu světové literatury, dodnes nacházíme tento příběh na seznamech doporučené četby. Avšak krátce po vydání románu, jenž vycházel na pokračování v La Revue de Paris, byl jeho autor, Gustave Flaubert, obžalovaný z urážky veřejné morálky, náboženství a dobrých mravů. Postavil se proti němu prokurátor Ernest Pinard, jenž v roce 1857, v napjaté atmosféře druhého císařství, vedl procesy proti knihám, které jako "Květy zla" či "Paní Bovaryová" vyvolávaly v tehdejší francouzské společnosti silné emoce s nádechem skandálu. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

rivah 

všechny recenze uživatele

Podrobný rozbor vzniku knihy, kdy se mluví o tom, že prostředí Flaubert dobře znal a že promýšlel znění (!) každé věty, spisoval ji déle než čtyři roky, deset hodin denně. A také poprvé zde nechává autor vyprávět román ústy svého hrdiny. Výsledek přísně morálky císařství se dostavil, byl souzen a vyšel jen s pokáráním, někdo vlivný zřejmě do rozsudku zasáhl ke snížení trestu na minimum...A už žádným dílem svůj první román nepřekonal a každé další bylo tímto románem poměřováno. Takže říkal, že kdyby měl dost peněz, tak by práva k vydávání vykoupil a žádné další vydání nepovolil....Skvělý rozbor i výsledek filmu./Knihu jsem četl velmi dávno a byl jsem z ní nadšen./ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Přiznám se , že jsem půjčil román z knihovny a přečetla ho moje matka, ale sám jsem ho nečetl. Tento dokument poutavě rozebírá slavný román z hlediska autorova myšlení na pozadí ducha doby na České televizi Artu. Ženské touhy patřily v této době mezi nejvíce tabuizovaná témata a mocní se báli společenského otřesu a ohrožení sociálního smíru. "Chci rozbít každou větu, aby to bylo slyšet" říká Flaubert. Dnes se už se ve Francii ženy oblékají asexuálně jako chlapi, tedy jako paní Bovaryová. A do Francie se  přestěhovala od nás komunistická cenzura humoru. Stand up komik může jít za urážku určitých skupin i do vězení. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Zajímavé komentáře zúčastněných. Budu si muset knihu znovu přečíst, protože, přiznám se, jsem tam kdysi viděla něco jiného, než se v dokumentu prezentuje. Emu Bovaryovou bych jako ženu charakterizovala jinak. I význam knihy bych viděla někde jinde. Přínosný názorový střet. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama