Reklama

Reklama

Paměť stromů

(seriál)
Česko, 2003, 4 h 30 min (Minutáž: 18 min)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Paměti stromů navazuje na úspěch předchozího seriálu Rozhlédni se, člověče. Pozornost průvodce Luďka Munzara se tentokrát zaměří na památné stromy Čech, Moravy a Slezska. (oficiální text distributora)

Recenze (42)

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tímhle mě pan Munzar totálně dostal!! Nevím, kdo je autorem oněch textů, které pronášel, ale jeho přednes byl tak fenomenální a přesvědčivý, že Shakespearův Hamlet je oproti tomu pouťový žvanil. Měl jsem pocit, jako by vyprávěl o mých významných předcích a já pocítil neuvěřitelnou hrdost, že s takovými stromy mohu sdílet stejnou planetu. A měl-li nějaký z těch stromů pohnutý osud, měl jsem pocit, jako by mně umřel člen rodiny. Jasně, trochu přeháním, ale tohle se zkrátka povedlo. Oddechový pořad plný rozjímání. A divák zjistí, že všechna ta klišé typu "jak jsme malí proti dlouhověkosti stromů, které toho tolik pamatují" opravdu platí :-) Třešničkou na dortu je nádherná titulní píseň. ()

adams89 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je prosím pěkně dokument s velkým D. Dost možná by v mém hodnocení předčil i leckteré válečné, na které také jinak nedám dopustit. A čím je tak vyjímečný? Člověk při jeho sledování absolutně zapomene na tu dnešní uspěchanou dobu plnou chaosu a techniky a skvěle si zarelaxuje pohledem na naši nádhernou přírodu. Luděk Munzar nejenom že je skvělým hercem, on i výborně vypráví. Jeho poučný přednes jistě každého zahřeje na duši. A opomenout nemohu téměř dokonalou ustřední píseň Bedřicha Ludvíka "Stromy", která je takovou tou pomyslnou třešničkou na dortu.100% ()

Reklama

Leonora 

všechny recenze uživatele

K tomuto cyklu mám zcela stejný komentář jako k ostatním, takže vlastně pouze kopíruju ze Zpět k pramenům: Dodatečně a s odstupem let odebírám hvězdičku za ten dementní a příšerně zpívaný hit, který cyklus provází. To je ostatně tragedie u všech páně Munzarových a spol. chvályhodných počinů tohoto typu. Munzar svým způsobem navazuje na Čáslavského, který ovšem díky své orientaci na pamětníky zákonitě nemohl zaujmout širší spektrum diváků. Na Munzara pak zase navazuje Cílek se svým novátorským pohledem na krajiny kulturní. Už si jenom dovolím malou poznámku k těm, kteří tento a ostatní tyhle pořady poslali do horoucích pekel: Každý, kdo nechápe význam vychovávání národa ke vztahu k přírodě a pamětihodnostem je NAPROSTÝ křupan a v zájmu civilizace by se raději neměl množit... ()

Leptictidium 

všechny recenze uživatele

Přežil desítky lidských životů a stal se památným stromem – živým organismem, který nás všechny přesahuje, dominantou krajiny a času. Postůjme pod ním s vážností a respektem, zamysleme se nad jeho existencí a hodnotami, které nám přináší. Je opravdu neuvěřitelné, jak famózní tento dokument ve skutečnosti je! Spojení historie a stromů, které jí pamatují a jsou stále mezi námi, je opravdu strhující. Luděk Munzar se zde vážně překonal a z jeho vřelého a láskyplného vztahu ke stromům by si měl vzít ponaučení každý z nás. Stromy nejsou jen ubohou zásobárnou dřeva, jsou to živé bytosti, které mohou růst až tisíce let a stále se těšit dobrému zdraví. Jsou to útočiště pro mnoho živočichů, převážně hmyz, ale jsou klíčové i pro ptactvo a mnoho druhů savců. Úvodní znělka je opravdu srdcervoucí (v tom dobrém slova smyslu) až tak moc, že i vy se budete chtít k nějakému opravdu starému stromu podívat a možná si i najdete vlastní strom, který Vás potěší jen pouhým pohledem na něj. Výjimečné dílo. 10/10 ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Patnáctidílný český seriál Paměť stromů jsem si jako milovník přírody a cestování nemohl nechat ujít. Navíc jsem si byl jistý určitou kvalitou pořadu, protože se jednalo již o třetí podobný seriál, který moderoval Luděk Munzar. Ten nás zasvětil do hledání pramenů českých řek, pak jsme s ním stoupali na rozhledny a mně se oba seriály více či méně líbily. V době vzniku seriálu tedy v roce 2002 byl takový nápad zcela ojedinělý a jej velice rád chválím, protože nic takového tady ještě nebylo. Tvůrce seriálu Bedřich Ludvík by měl za tento nápad dostat pochvalu před nastoupenou jednotkou a diplom ručně podepsaný. Dokonce šikula Béďa natočil i ústřední a potažmo jedinou píseň, která byla bohužel tak často omílaná jako v pramenech a tak se mi postupně úplně zhnusila. I tady platí ono příslovečné - čeho je moc toho je příliš. Vůbec jsem ale nečekal, že by se mi nejvíce ze všech tří seriálů líbil zrovna tento o stromech. Pravděpodobně za to mohou ty krásné slova, která průvodce celým seriálem Luděk Munzar povídal u některých stromů, jednalo se o pěkné a zasvěcené vyprávění, jenž mne bralo u srdce a já za to skvělé povídání tleskám. Měl jsem pocit, že ty romantické věty vyslovuje od srdce a nejedná se o naučený text. Jako když básník zamyšleně píše na papír věty, která cítí u srdce, sedíc třeba zrovna pod stromem v krajině, kteroužto pozorujíce tvoří nové poetické dílo. Ano, často smutné, jen ojediněle veselé vyprávění o událostech, kterýchžto byl strom kdysi svědkem, mne opravdu nadchly. Přál bych si, aby takových vlastivědných a poučných pořadů vzniklo co nejvíce, aby zaslepení uviděli, aby hluší uslyšeli, aby nevěřící uvěřili, jakou máme u nás v České republice krásnou zemi. Za nádherný český seriál proto uděluji čtyři stromové hvězdy ****, a nebýt často se opakující písně bych dal i pět. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (8)

  • Podle sepsaných podkladů od Marie Hruškové – bývalé to profesorky gymnázia v pražské Štěpánské ulici, kde mj. učila i budoucího režiséra Hřebejka či scenáristu Jarchovského, napsal B. Ludvík v létě roku 2001 v jihočeských Netolicích všech patnáct dílů, v listopadu byly scénáře připraveny k samotnému natáčení (Stocki)
  • Během 10. – 20. června natáčel kameraman Josef Nekvasil své záběry a celé dva dny prolétal společně s pilotem Petrem Černým ve vrtulníku. Vzniklo tak více než 54 hodin materiálu. (Stocki)
  • První záběry natočil Bedřich Ludvík během čtyř březnových víkendů a společně s Marií Horákovou najeli kolem 4000 km. (Stocki)

Reklama

Reklama