Reklama

Reklama

Cvětok na kamně

  • Sovětský svaz Цветок на камне (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Doněcká uhelná pánev začátkem šedesátých let 20. století. Nově zbudovaný uhelný důl s nedalekou hornickou osadou se stává místem střetu zájmů tajné náboženské sekty s politickými představiteli oblasti a zástupci komsomolců. V popředí temné hry o vliv mezi horníky stojí důlní tajemnice Lyuda, zástupce strany Vachenko, mladá sektářka Kristina a dva muži Griva a Arsene, kteří se navzdory své uvolněné pracovní morálce a zálibě v oslavách o přízeň dívek ucházejí. (dopitak)

(více)

Recenze (3)

raroh 

všechny recenze uživatele

Pokud se člověk někde dočte, že Kamenný kvítek je klasický budovatelský film, v němž Paradžanova nepoznáme, zřejmě film neviděl. Je sice pravda, že námět je zasazen do prostředí Donbasu a hrdiny jsou mladí brigádníci, ale už forma navazující na Paradžanovy učitele Dovženka a Savčenka, libující si v nezvyklých úhlech pohledu, střihových montážích a vůbec obrazové poetice, je okázalá. Nehledě na partie věnované duchovnímu bloudění jedné z hrdinek, podporované odkazy na pravoslavné chorály (třebaže ta vstoupila do malé, z USA zřejmě pocházející církve). Záběry ulice a satirického divadelního představení jen uchvacující dojem podtrhují. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Náboženská sekta je vykreslena v náležitě černých barvách -:). (Málokdo už ví, že i v některých našich uhelných dolech v padesátých letech pracovaly také ženy.( ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Filmařsky perfektně odvedená práce, s nádherným hudebním doprovodem, propracovaným střihem a skvělou inovátorskou kamerou (kolega raroh právem zmiňuje netradiční úhly pohledu). Bohužel však jako u velké části tehdejší sovětské kinematografie je zápletka triviální, nezajímavá, uměle dramatizovaná. ()

Zajímavosti (2)

  • Paradžanov není režisérem, který započal natáčení filmu. Původní režisér byl během natáčení odsouzen na 4 roky za smrtelnou nehodu, která se stala představitelce hlavní role. Při útěku z hořícího domu se Inně Burdučenko zaklínil ve škvíře mezi prkny podpatek a během tohoto zpoždění na ni spadlo hořící břevno. Než se ji podařilo vynést, utrpěla popáleniny na 78 procentech těla, což už bylo neslučitelné se životem. (chamonix)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno