Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film „Velké pokušení" patří k oněm nemnoha dílům západoněmecké kinematografie, která se s úspěchem pokoušejí o kritický pohled na současné poměry. Na příkladu mladého lékaře, který v letech, kdy jiní studují, prožil strašlivou skutečnost války a který je donucen vrátit se už jako zralý muž a zkušený lékařský praktik znovu do školních škamen, je zachycen tragický osud celé jedné generace, vyšinuté z normálního běhu života. Ponižující materiální tíseň mladých lidi ve společnosti, která vysokoškolákům nezajišťuje dostatečně možnost klidného studia vysvětluje, proč hrdina podléhá „velkému pokušení" získat snadnou cestou protekce postavení, k němuž není zákonem oprávněn. V dramatickém rozvedení děje je tu především odmítán protekční systém, který zejména u lékařského stavu může vésti k tragickým důsledkům, nejvíce je však odsuzována společnost, která nedovede svým nadaným jedincům zajistit existenci a plné rozvinutí jejich schopností a která je vhání do pokušení jednat nepoctivě. (FILMOVÝ PŘEHLED 9 / 1956) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

S „Velkým pokušením" se dostává na plátna našich kin první významné dílo západoněmecké filmově produkce. Na rozdíl od plánovité filmové tvorby Německé demokratické republiky, vyrostla na půdě Německé spolkové republiky samostatná kinematografie na starých soukromopodnikatelských základech. Od problémů, vyrůstajících ze současného života, se většina výrobců odvracela, neboť uměle živená záliba v tuctových veselohrách a společenských komediích podle oprášeného střihu dávných předchůdců těchto ryze komerčních žánrů nedovolovala rozvíjet opravdové tvůrčí snahy. Tomu se snažili předejít autoři filmu „Velké pokušení" — režisér Rolf Hansen a scénárista Kurt Heuser — v příběhu nedostudovaného lékaře, který se po bohatých lékařských zkušenostech, nabytých v praxi jako válečný chirurg, dostane do konfliktu se zákonem jen proto, že na vlastním osudu pocítil dosah křivdy, jež byla na něm a příslušnících jeho generace společností spáchána. Dvojice předních západoněmeckých herců — Dieter Borsche a Ruth Leuwericková — tu jen připomíná ve svých výrazných rolích trpký úděl desítek tisíc vykolejených jedinců, snadno podléhajícím všem „velkým pokušením", kteří po svléknutí vojenské uniformy či zajateckého munduru shledali, že život šel a jde stále jen kolem a bez nich, lhostejný k jejich individuálním osudům, jejich pracovním zájmům, schopnostem a životním cílům. Filmový přehled 9/1956 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Ačkoliv se děj filmu odehrává v anglickém Londýně, natáčení probíhalo v německém filmovém studiu Bavaria. (Terva)
  • Film měl premiéru v Německu dne 18. prosince 1952 v kině Luxor ve městě Karlsruhe. (Terva)
  • Herec Claus Biederstaedts hrál poprvé v celovečerním filmu a hned za svůj debut získal německou filmovou cenu pro nejlepšího mladého herce. (Terva)

Reklama

Reklama