Reklama

Reklama

Al Džazíra - jiný úhel pohledu

  • USA Control Room
USA, 2004, 57 min (Special Edition: 84 min)

Obsahy(1)

CONTROL ROOM je mistrovským dílem /Jehane Noujaima, tvůrce STARTUP.COM/ o válce z pohledu televizní stanice Al Džazíra. Jehane je arabsko-amerického původu, takže Arabové v jeho snímku jsou mnohem otevřenější, než kdyby šlo o čistě západní filmaře. Mají pocit křivdy a zklamání, nejsou schopni vyrovnat se na jedné straně s tím, že to musí být Američané, kdo odstraní arabského tyrana a na straně druhé s touhou zbavit se ho. Tento postoj ještě nikdo předtím nevyjádřil a je nutné, abychom mu porozuměli. Film plný skvěle zaznamenaných epizod se zřejmě stane klasikou televizního zpravodajství. Jeho hvězdami jsou Hassan Ibrahim a Samir Khader, dva producenti Al Džazíry - Laurel a Hardy arabské žurnalistiky, a poručík Josh Rushing, urostlý Texasan, styčný důstojník s nekoaličními médii v ústředí spojeneckého velitelství. Působivě natočený a sestříhaný film překvapí svým melancholickým laděním. Nejde o vysloveně protiválečný snímek - ve skutečnosti je překvapivě vyvážený. Odcházíte však se silným pocitem zmaru a varovných předtuch. Proč k válce došlo, je jasné, ale ještě celé roky se budeme přít o to, jestli opravdu musela být vybojována. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jistou dobu jsem měl možnost sledovat vysílání Al Džazíry a byl jsem příjemně překvapen úrovní informací které přináší a způsobem jejich podání, i tím kolik Evropanů a Američanů hovoří v jejích pořadech. Tento dokument přináší obraz výše zmíněné televizní stanice, hodně odlišný od toho, jaký nám prezentují naše veřejnoprávní média. ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý "dokument". Úhel pohledu je sice jiný, ale velmi užitečný. Pokud si chceme udělat rozumný názor, je zapotřebí znát i pohled z druhé strany. Tento pohled je zásadně arabský, nepochází však od fanatiků, ale od vzdělaných, umírněných a "Západu" a západním novinářům poměrně přátelských "kolegů" z Al Džazíry, jejíž zprávy jsou stejně neobjektivní, jako zprávy FOX News. Každý, kdo chce o válce v Iráku diskutovat, by tento snímek měl napřed vidět. Mimo jiné také uvidí doost zajímavé komentáře a odhalení z nejprofláklejších amerických válečných-"osvobozujících" záběrů. Jen aby ty nefanatické lidi, kteří se snaží rozumně uvažovat, bylo v arabském světě (a vlastně i v euroamerickém světě) více slyšet. ()

Reklama

Decker 

všechny recenze uživatele

Kde je pravda o valce v Iraku nam snad prozradi cas, ale v soucasne dobe je takovyto film rekneme velmi zajimavy nebot se na problematiku Irackeho konfliktu kouka z trosku jine strany a jak se rika na kazdem sprochu pravdy trochu. Komu se vsak da verit, tot je velmi slozita otazka a odpoved jsem zde nenasel, ale pochybnosti o korektnosti a nutnosti teto valky urcite ano. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý dokument, který byl zařazen do projektu "Jeden svět", kazí jen příliš jednostranný pohled na problematiku války v Iráku. Na tomto snímku jsem byl se školou v kině a abych pravdu řekl, přednáška, která po něm následovala byla mnohem smysluplnější a z informačního hlediska i širší, než celý dlouhý dokument... ()

Meescha 

všechny recenze uživatele

Velice zajimavy dokument. Clovek mel moznost alespon trochu nahlednout mezi redaktory Al Dzaziry a videt vse z trochu jineho uhlu. Potvrdilo mi to ovsem omezenost a (logicky) zaujatost, s jakou nataceji a vybiraji zpravy a reportaze. Aby me nikdo neobvinil z nejakeho omezeneho americkeho pohledu, rikam rovnou, ze se radeji ani nepoustim do rozboru misty az brutalne propagandistickych reportazi americkych stanic (temer vsech), protoze mi to nestoji za nervovani. Zpet k Al Dzazire, pokud nekdo postavi sve vysilani reportazi z valky na neustale ukazovani mrtvych a zohavenych obeti, prida k tomu 'experty', kteri vsem vysvetli, jak jsou Amici zli a ze jim jde jen o ropu...prijde mi to lacine a prezite, jenze jak vidim, jde stale o castecne amaterskou televizi, jez se podbizi svym divakum (coz je v naprostem poradku), jenze zpusobem, ktery jen uci lidi nenavidet zapadni svet. Od televize, kde pracuji i nazorovi extremiste (kdyby Ti tak meli moc...) nelze ani nic jineho ocekavat. Mimochodem, stale me prekvapuje, ze v arabskem svete vidi za vsim Izrael, oni jsou regulerne paranoidni a televize je v tom jeste podporuje (protoze toto chteji slyset). No, snad se casem vse zlepsi a nejen v televizich dostanou prilezitost rozumni lide (viz jeden z moderatoru, ktery dostal asi nejvetsi prostor v dokumentu) ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama