Reklama

Reklama

Povídání o pejskovi a kočičce

(seriál)
všechny plakáty
Animovaný / Rodinný
Československo, (1950–1951), 1 h 8 min (Minutáž: 8–16 min)

Režie:

Eduard Hofman

Předloha:

Josef Čapek (kniha)

Scénář:

Eduard Hofman

Kamera:

Josef Střecha

Hudba:

Jan Rychlík

Hrají:

Karel Höger (vypravěč)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jak spolu pejsek a kočička hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech - pro děti napsal a nakreslil Josef Čapek, vypráví Karel Höger. (oficiální text distributora)

Recenze uživatele LeoH k tomuto seriálu (6)

Jak pejsek s kočičkou myli podlahu (1950) (E01) 

„Nejdřív pověsil pejsek kočičku a pak kočička slezla a pověsila pejska. Tak si tam viseli oba dva a sluníčko na ně pěkně svítilo.“ Takové krásné první setkání s neskutečnem – a ve filmové verzi tak hloupě zkažené. ()

Jak si pejsek roztrhl kalhoty (1951) (E02) 

Ma-ka-co? Dešťovka to byla! A kam zmizelo chytání myší paralyzovaných podívanou na pejska s dírou v kalhotách, co se ještě k tomu vykrúcá? Jak k tomu chudák švadlena přijde, aby zašívala bez protislužby? Oh wait – to zavání vyměnným obchodem a máme padesátá léta. Že je s tím přepisováním aspoň Höger (který navíc původní text namluvil na desku, a líp) neposlal do háje, když už Čapek nemoh… ()

O pyšné noční košilce (1951) (E03) 

Tady konečně filmařský vklad nespočívá jenom v proškrtání textu a neinvenčním postrkování Čapkových kreseb po plátně – rozpohybované bezhlavé postavy nočních košilek v sobě mají jakousi surrealisticko-strašidláckou kvalitu… Na druhou stranu je tu opět jedna promeškaná příležitost nějak se v obraze zajímavě poprat s autorovou bujnou fantazií („košilka se svlékla a šla spát“) a okatě výchovná předloha patří k těm slabším, takže je to zase za 3. ()

O panence, která tence plakala (1951) (E05) 

Nevím, co Högerovi udělali, že ve filmové verzi střídavě zlobně káže a hystericky fňuká; každopádně teď už definitivně chápu, proč se videokazeta s pejskem a kočičkou netěšila u našich dětí zdaleka takové oblibě jako u nás kdysi desky, na kterých tentýž Höger totéž vyprávění podal s laskavou něhou a bez kašpaření. ()

Jak pejsek s kočičkou psali psaní (1951) (E06) 

Tenhle díl patří k těm povedenějším, jednomu z něj je tak nějak teplo :-) Celkově jsem ale po zkouknutí celé „minisérie“ dost rozčarovaný z toho, kolik toho skvělého z Čapka spadlo pod stůl (a teď nemyslím jenom vyškrtané kusy textu, ale hlavně hravost a jedinečnou náladu, která ve filmečcích ustoupila infantilitě a místy nepříjemnému mentorování) a jak o rozpohybované obrázky vyprávění spíš škobrtá, než že by jimi bylo nějak obohaceno. Přečtěte si s dětmi radši knížku, nebo si sežeňte nesrovnatelně zdařilejší Högerovu rozhlasovou verzi. ()

Reklama

Reklama