Reklama

Reklama

Déšť

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Je léto roku 1972. Rodina Phelonových si pronajala chatu u moře a všichni se těší na nádherné prázdniny a dny plné slunce, koupání, rybaření a také dobrého jídla a pití. Na první pohled idyla. Třináctiletá Janey a její mladší bratr Jim se rozpustile cachtají v moři. Jejich rodiče Kate a Ed se zatím chystají na další večírek: Ddospělí se budou bavit, tančit, popíjet, ponocovat a ráno pak dlouho vyspávat. Tohle všechno Janey a Jim znají, ale toto léto má být v něčem přece jen úplně jiné. Dospívající Janey si čím dál zřetelněji uvědomuje, že manželství jejích rodičů se nezadržitelně rozpadá. Znuděná matka má pocit prázdnoty. Otec bezmocně pozoruje, jak flirtuje s jinými muži. Hlavním objektem ženina zájmu je fotograf Cady. Kate však není sama, koho Cady přitahuje - Lolitka-Janey je mu v patách na každém kroku... Déšť jedinečným způsobem zachycuje prchavé chvilky jednoho horkého léta, na jehož konci čeká dospívající dívku hrůzné poznání, že se její bezstarostný život může nenávratně změnit během pouhého okamžiku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mno nic moc, spis takovy prumerny drama ve kterym se skoro nic dramatickyho nedeje. Rozhodne jsem podle hodnoceni cekal neco vic. Konflikt dcery a matky tady podle me zadnej neni, ta mala holka je protivna na kazdyho a krome poslednich 10 minut, ktery jsou docela dobry, se tady nic nedeje. Navic jednani jednotlivejch postav by taky mohlo bejt lip vysvetleny. Precejen z dialogu se moc nedozvime, prisli mi takovy o nicem, bud furt neco opakujou dokola nebo jen sem tam prohodi nakou vetu. Nastesti diky svoji delce, velmi dobrym hereckym vykonum (vcetne detskych predstavitelu), hodne dobre hudbe (i kdyz by ji mohlo bejt vic) a hezke prirode, jsem se vubec nenudil. Nevim jake maj na Novem Zelande filmy, ale tohle mi jako film roku rozhodne neprislo. ()

_Berunka_ 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna na palubě houpající se lodi nastiňuje přesně, s jakou nestabilitou prožívá svůj vztah manželský pár s dětmi, který se společně vydává strávit prázdniny. Žena unavená stereotypem, věčným staráním se o domácnost, léčí svou vnitřní nenaplněnost utápěním se v alkoholu, nekonečnými večírky a častými flirty s Cadym. Manžel si jejích záletů všímá a trápí se nad vyhasínajícím vztahem. Ze všeho nejvíce jsou ale raněny děti. Dcera Janey vše bedlivě pozoruje a snad i proto je její vztah s matkou ještě chladnější... Děti trpí, protože s přirůstajícím napětím mezi rodiči, je péče o ně zanedbanější, ještěže vztah mezi sourozenci je na výborné úrovni. Měla jsem pocit, jakoby se Janey chtěla mermomocí vyrovnat své matce jak v kouření, nošení oblečení, tak ve flirtech s Cadym. Film sám o sobě nebyl nijak zajímavý, dokonce mi nepřivodil žádné emoce. Ve skutečnosti pro mě snad ani nemohl být více chladný. Kamera bravurně zachycuje krásy přírody, ale to je tak vše, co bych mohla vyzdvihnout. Co říct závěrem? Film nepotěší ani neurazí, toť vše. ()

Reklama

J_Fiu 

všechny recenze uživatele

Příběh jedné rodiny, která se pomalu, ale jistě začíná rozpadat. Znuděná matka hledá povyražení v nezávazných flirtech, čímž psychicky týrá svého manžela, který je proti jejímu chování téměř bezmocný. Připadalo mi, že se snaží zavírat před tímto problémem oči, ale nakonec stejně zjišťuje, že manželství a rodina jako taková nemá zrovna růžovou budoucnost. Sám jí nedokáže dát to co ona potřebuje i když je také těžké zjistit co přesně žena od svého muže žádá. A ona by se možná ráda změnila, ale na to je příliš slabá. Dobrý námět ze kterého by se dalo jistě vytěžit mnohem víc, než to co nám film nabízí - prázdné scény bez hlubšího smyslu a významu. Hlavní slabinu vidím v hereckém obsazení. Představitelé hlavních úloh jsou nezáživní, ospalí a nepřesvědčiví. ()

PDcz 

všechny recenze uživatele

1* drobná hvězdička Něco pochvalného? No, mělo to jen 92 minut a je tam hezká krajina. Pak taky ta hudba docela ujde a líbila se mi hned první scéna s dívkou v temné vodě. A to je myslím vše. Ale vydržel jsem to, abych neprošvihl třeba něco co mi zaujme. [X] Minus 4**** hvězdičky Film "Déšť" je umělecky působícím snímkem, který se snaží zachytit emotivní příběh citově izolované dívky za využití kontextového a imaginárně laděného retro léta v krajině, která ačkoliv není k nám blízká, nalezneme podobné artefakty jako v našem okolí, které je částečně nedotčeno civilizačními pochody lidstva, skrze časovou osu věků, až po podprahové vyjádření osobnosti samotné, za využití podbarvené kamery a vokálů přidružené době umístění děje za pomoci vyjádření komentáře jedním dlouhým souvětím, které zakončím krátkým komentářem, ve kterém se pokusím shrnout jak na mne film zapůsobil a co v mi zanechal, za pomoci katastroficky špatně využité či nevyužité interpunkce, která mi opravdu nejde. [X] Tento film je dle mého soudu úplně o ničem. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, přestože se film skládá většinou z dlouhých pomalých záběrů, ani trochu jsem se nenudila. Možná za to může ta naprostá věrohodnost a uvěřitelnost, kterou jsem z tohoto příběhu o jedné zpackané dovolené a několika zpackaných životech cítila, proto odpouštím i několikaminutový popis vaření ranní kávy. Máme tu rodiče, kteří se nudu, stereotypy a sílící odcizení snaží řešit každodenními večírky, permanentním popíjením ("dáš si něco k pití" je snad nejčastěji pronášená replika) a předstíráním, že je všechno v pořádku ("Proč musím jít s vámi na party?" "Protože jsme rodina a děláme všechno společně."). Máme tady dospívající dceru, která jim hru na šťastnou rodinu už nebaští a která vášnivě líbá kamaráda, kterým pohrdá, jen proto, aby ho vyděsila. A máme tu malého Jima, který si bezstarostně užívá prázdnin. Z rozdaných karet je jasné, že to nemůže skončit dobře. Oceňuji, že autoři vyrobili konec a nechtějí po mně, abych si něco domýšlela. Jen nechápu název, protože v celém filmu nezaprší a o dešti se mluví jen v jedné nevýznamné větě. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo na novozélandském Severním ostrově, na poloostrově Mahurangi a v okolí Scandrett Regional Park. Původní knižní předloha se odehrávala na březích jezera Taupo. 
    (mnx)

Reklama

Reklama