Reklama

Reklama

Audience

(divadelní záznam)
Československo, 1990, 78 min

Režie:

Jiří Menzel

Scénář:

Václav Havel (divadelní hra)

Kamera:

Ervín Sanders
(další profese)

Obsahy(1)

Spisovatel Vaněk je zaměstnán v pivovaru, protože tam prý nemůže škodit socialismu a není v zájmu státu, aby lépe uplatnil své vzdělání. Jeho nadřízený, starý sládek, má o něm podávat hlášení STB. A tak požádá Vaňka, aby si udání na sebe napsal sám. (oficiální text distributora)

Recenze (97)

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

naprosto nejlepší havlova hra.. už dlouho moje oblíbená..(komentář jsem se opovážil napsat teď) reflektuje v sobě spoustu věcí.. ať pomíjivých jako naštěstí třeba komunismus, politickou dobu, nebo bohužel pomíjivých.. autobiografická hra s krásnou výpovědní hodnotou.. ten kontext na cenění hry obrovsky přidá.. ale naštěstí je tam spousta věcí jak pro čechy tak pro celé lidství a jeho vlastností typických.. navíc pro divadlo(i dobře podané ve filmu) miluju rozhovor, komorní drama, tu absurdní, a o to přesnější.. skvělé reálné vrstvení omýlaných slov.. je to paradox.. ()

Dvorik 

všechny recenze uživatele

Viděno předtím Občan Havel přikuluje, kde Havel pracoval v pivovaru a tuto hru napsal. Slyšena audionahrávka Havel-Landovský. Poté viděna hra Abrhám-Landovský. Landovský jistě hraje jako o život, ale není kde brát. Jsou to jen přibarvené zážitky Havla s trutnovským sládkem. Nelíbil se mi dodatek, kde je oslavován pouze Landovský, který se text vůbec nenaučil (i když improvizace v jeho roli mohla být jakákoliv a nikdo hry neznalý by to nepoznal) a zapomnělo se na opodál stojícího skromného Abrháma. Finále, kde si Landovský stěžuje, jak to měl hrooozně těžké, když byl vykázán do Rakouska, už je opravdu úsměvné. Co ti ostatní, které zavřeli nebo kteří zde museli žít. Jemu ještě vyřídili papíry, aby odjel. ()

Reklama

mcleod 

všechny recenze uživatele

Jsi přece inteligent, ne? Máš přece politickej přehled, ne? Píšeš, ne? Kdo jinej má vědět, co vlastně chtějí vědět, než ty? Výborná inscenace spíše průměrné Havlovy hry. Landovský hraje výborně stejně jako Abrhám. Zajímavý je doplněk záznamu, ze kterého je natolik cítit porevoluční atmosféra, až působí poněkud bizarně, avšak nikoli nemístně. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Pavel Landovský, někomu se vybaví mladý Boháček, někomu major Terazky, já ho však mám nejvíc spojeného s postavou sládka z Audience. To je totiž jeho neuvěřitelný herecký koncert, ve kterém se mu podaří odbourávat nejen obecenstvo v divadle, ale i skvělého partnera na jevišti Josefa Abraháma. A i když si posléze Václav Havel postěžoval, že se Landovský příliš nedržel textu, absurdní Havlův humor je v podání Lanďáka dokonalý! ()

Her0.89 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem to viděl ve špatné kvalitě. Pavlu Landovskému jsem díky špatnému zvuku nerozuměl úplně všechno, a tak jsem určitě strádal. Nicméně tato nenáročná jednoaktovka umí pobavit... pan sládek byl prostě skvělý. Ale asi jsem už moc mladý na to, abych pochopil jedinečnost tohoto díla.... ()

Zajímavosti (11)

  • Actor´s Studio v New Yorku hru uvedlo 17. listopadu 1989. Představení viděli zástupci společnosti MJM Inc., a protože se jim líbilo, domluvili se a v lednu 1990 v Praze pod dohledem kamer konfrontovali své představení s nastudováním Jiřího Menzela. (triatlet)
  • Nápověda pro herce byla umístěna v propadlišti přímo pod stolem. (Redyx1)
  • Na samizdatové audiokazetě, která vznikla v 70. letech v obývacím pokoji Zdeňka Merty, mluvil Ferdinanda Vaňka sám autor hry Václav Havel, Sládka namluvil Pavel Landovský. (triatlet)

Reklama

Reklama