Reklama

Reklama

Scream... and Die!

  • USA The House That Vanished (neoficiální název)

Obsahy(1)

Mladá modelka a její přítel, drobný zlodějíček, se v anglické mlze dostanou do zapadlého panství v naději, že ho vykradou. Místo toho však najdou vraždu. (JasonCZ)

Recenze (3)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Půvabná, jemná a roztomilá kráska Andrea Allan ve filmu jako Valerie (radost pohledět), tato děva (ex-modelka Playboye a Penthouse roku '75) tady byla jednoznačně tím největším potěšením tady, tou hlavní atrakcí - kořením, dominantní teta (Maggie Walker), která tu má incestní poměr se svým o generaci ml. synovcem, k vidění je tu mezi nimi jedna vskutku morbidní a poměrně odvážná nahá milostná scéna (samozřejmě s ohledem na svou dobu). Jinak mě to ale moc nenadchlo, ve filmu je spousta chyb a absurdností, celé je to strašně moc rutinní a předvídatelný, plný osvědčených žánrových klišé (totožnost vraha není těžké uhodnout, u zkušenějšího diváka určitě ne), tempo strašně pomalé, tón celkově dost ponurý, hodně času (prakticky celé dvě třetiny filmu, to jest 50. minut!) se tu nic moc neděje a člověk se strašně nudí, film jako celek obsahuje pár dobrých momentů, ale na nich se stavět moc nedá, a tak tuto prázdnotu - dlouhých a pomalých filmových úseků, zde režisér náhodně vyplňuje jak jinak, než oslavou ženské krásy, nahoty a erotiky, asi proto aby divák úplně neusnul. Trochu zklamání, čekal jsem určitě víc od tohohle obskurního filmu (zvláště pak po "Symptoms" a "Emme", skvělé lesbicko-upírské "Vampyres" přišlo až krátce po tomto filmu), kdy samotný koncept nebyl určitě špatný, ale v konečném výsledku to pak bylo slabé-nepřesvědčivé (celé rozuzlení pak bylo zřejmé, zřejmější než byste si mysleli), kdy za něco tu stálo tak cca 35. minut, a to je hodně málo. Úvodní scéna s giallo doteky (tady ještě nadšení), měla blízko ke stejnojmennému subžánru (maskovaný muž, černé rukavice, nůž), který byl tou dobou na Apeninském poloostrově na vrcholu, ale giallo to jinak nebylo jen jím bylo lehce ovlivněno jako celá řada jiných filmů ze 70 a 80's, blízko to mělo i ke shlasheru, ale typický slasher to také není, o čistokrevném hororu se také nedá mluvit, chyběl mi tady nějaký aspekt, který by film oživil a předčil jakákoliv očekávání, není dle mého soudu tolik atmosféry jako v jiných Larrazovkách, hrůzy, napětí a šoku, vražedné sekvence (ve filmu snad jen 2-3) jsou krotké a nekrvavé, přestože i bez krve se dají dělat dobré atmosférické horory, to zas netvrdím, viz mnoho dobrých filmů z nedávné historie jsou toho dobrým příkladem. Ve své podstatě jde tedy o přímočarý psychologický thriller s velmi temnou atmosférou (kdy občas vůbec nevidíte co se děje na obrazovce), nějakými menšími a zábavně šokujícími momenty a a pár slušnými okamžiky napětí (viz první vražda v domě za husté mlhy-uprostřed noci a scéna na vrakovišti, tady ještě stále slušné), ale s nepříliš velikým tajemstvím. Není to špatný film, ale na druhou stranu, ani ne tolik zajímavý jako některé další režisérovy filmy ze stejného období, které jsou jinak silně nedoceněné. Z mého pohledu tedy jde o celkem vlažnou a spíše zapomenutelnou záležitost, která by v silné "žánrové" konkurenci (především z Itálie) asi moc neobstála. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Příjemný film o ženě co uviděla vraždu a teď je řada na ní. Film navíc střídá několik hororových žánrů takže se člověk nenudí a navíc film nevypadá ani nějak přeplácaně. Hodně slušná je práce s kamerou která má hodně zajímavé úhly a sem tam mi připomýnala Silent Hill. Atmosféra je ze začátku hodně slušná ale postupem času bohužel dost upadá. Co bych filmu vytkl je hodně prázdných scén které jsou zbytečné, a co se týká herců tak nejsou nic moc a jejich postavy jsou poměrně dost nezajímavé. Je to slušný průměr, film je hodně zajímavý ale má bohužel taky dost vážných problémů. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení tenhle anglický horor. Jednoduchý příběh vypráví o modelce Valerii, která se svým přítelem Terrym je v záhadném domě v lesích za Londýnem svědkem vraždy a následně ve městě čelí ohrožení oním vrahem, který Valeriinu přítomnost odhalil. Děj není nijak složitý, ač tedy v průběhu vývoje filmu se pak ve městě začne připlétat čím dál tím víc postav, a divák je lehce maten. Je to vlastně spíš takový horor - krimi - thriller. Co tenhle film dělá příjemným zážitkem je jeho dobová sedmdesátková atmosféra, pomalé rozvláčné vyprávění (není to giallo, i když to líznutí tímhle žánrem by se zde trochu našlo) a noční interiérové pasáže. Tady si každý fanda sedmdesátek přijde na své, takovéhle zpracování jsem si třeba já osobně víc než vychutnal. Například Valeriiny nejisté noci v temné ložnici - to je co do pojetí a atmosféry velice pěkná esence doby a interiérové temnoty, působí to snově, tady se z toho opravdu dostalo hodně. Krásně zapadne i hudební doprovod s jedním velice známým motivem (nebudu prozrazovat), který do celé atmosféry sedne víc než dobře. Uvidíme zde i na dobu relativně odvážné incestní scény. Jediné, co mi na snímku trochu vadilo byla až přílišná flegmatičnost hlavní hrdinky, přece jen když je někdo svědkem vraždy tak se bude chovat trochu jinak, ale budiž, ve srovnání s celkovou atmosférou a vyprávěním filmu se to dá prominout. Pro milovníky sedmdesátek dobrý tip. 8/10 ()

Reklama

Reklama