Reklama

Reklama

Tajemství stříbřitého prášku

  • Sovětský svaz Serebristaja pyľ (více)

Obsahy(1)

Sovětský barevný umělecký film, natočený podle známé divadelní hry, estonského dramatika Augusta Jocobsona "Šakalové". Vypráví o americkém "vědci" Steelovi, který vynalezl stříbřitý prášek, jenž zaktivisován fysikálním způsobem usmrcuje radioaktivním zářením. O jeho vynález se ucházejí dva velké chemické trusty Východní a Jižní. Steel však potřebuje nejprve vyzkoušet vynález na živých lidech. Dostane k tomu nevinně odsouzené černochy. Jeho syn se nešťastnou náhodou dostane pod vliv paprsků a zemře. Profesor Steel umírá raněn mrtvicí v rukou gangsterů, kteří chtějí z něho dostat tajemství stříbřitého prášku. Černochy osvobodí poctiví obyvatelé městečka, kteří si uvědomili, jak hrozný zločin nejen proti černochům, ale proti celému lidstvu byl tu chystán. Film je věrným obrazem světa, kde vládnou zákony džungle a bezmezné touhy po zisku a moci. (FILMOVÝ PŘEHLED 11 / 1954) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

ripo

všechny recenze uživatele

Současná Amerika, válečné štvaní vládnoucí vrstvy, rasová nenávist, konkurenční boj mocných trustů na život a na smrt a konečně touha prostých Američanů po míru, se stalo thematem již několika sovětských divadelních her a filmů. Nyní dramatik A. Jacobson zpracoval spolu se scénáristou A. Filimonovem a režisérem Roomem drama „Šakalové" pro film. Pod jejich ostrým kritickým pohledem vyrůstá před námi obludný svět lidských šakalů, kteří se neštítí ničeho a nikoho, aby třebas na hromadách lidských mrtvol dosáhli vytoužené moci a maximálních zisků. S průkazností nám též odhaluje činnost těch amerických „vědců", kteří udělali z vědy služku hromadného ničení a vraždění. Filmový přehled 11/1954 ()

Oktavianus odpad!

všechny recenze uživatele

Hysterie studené války z druhé strany. Objektivní nejsem, být ani nechci a nijak mi to nevadí. Vždycky stojím na straně Američanů a ani v tomto propagandistickém šílení tomu nebude jinak. Dovedeno až do brutálně nerealistických poloh, ať už jde o rasismus, gangstery, bezohledné vědce nebo chamtivé kapitalisty. Prostě úplná blbost. Sci-fi nádech snímku dodává právě onen prášek, jde ale pouze o záminku k příběhu: hlavní je kritizovat kapitalistické USA. A naprosto, ale naprosto kreténsky. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

´´Kapitalisti sú zlí, zlí, zlí. Áno, kapitalisti sú zlí, zlí!!!´´ Ruská rozprávka, pri ktorej museli dobové kiná burácať pod podobnými vetami. Zrejme najukecanejší Sovietský snímok, aký som mal možnosť zhliadnuť, ktorý potenciál knižnej predlohy utopil v dialógoch a na dobrodružnú stránku sa kapitalisticky vykašľal. ()

Reklama

Reklama