Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Akční
  • Animovaný

Poslední recenze (1 142)

plakát

Spider-Man: Bez domova (2021) 

Když se odečte fanservis, co zbyde? Velké navoněné nic: slaboučký scénář plný nelogických pitomostí a postav jak na orloji, co se stejně jako na orloji ukážou v okýnku filmu a zase na hodinu zmizí. Hrdina úplnej hlupák, záporáků plno, takže ve výsledku taky žádní, a jinak otrava. Budu spoilerovat, soráč, ale nemůžu jinak - za absolutně nejvíc WTF moment považuju chvíli, kdy se všichni tři Parkerové sejdou na střeše, aby si společně zabrečeli nad svými osudy. To se mi chtělo zvracet. Kolik superhrdinů pořád tolik bulí? Možná jsou to staří známí, ale pořád to jsou jen ubrečenci. Nejsem natolik prostinký divák, aby mi stačilo, že se tři postavičky, co poskakují na plátně, jmenujou Spiderman. A tenhle film toho kromě jejich fňukání víc nenabízí.

plakát

Zátopek (2021) 

Hezké, ale nic víc. Zajímavé, ale nic víc. Na ten hype kolem jsem čekal mnohem víc, což je ale samozřejmě můj problém. Pokud tomuhle filmu dala kolegyně z Mafry Mirka Spáčilová dokonce 85 procent, nutí mě to k zamyšlení, zda už věčná Mirka nezačala senilnět, nebo jsem něco nepochopil já. Ale ať přemýšlím, jak přemýšlím, nic mě nenapadá - filmu by šlo sice vytknout ledacos, mně nejvíc asi vadilo na sílu tlačené hledání dějového konfliktu mezi Emilem a Danou, ale jedná se o detaily. Horší je, že postrádá cokoli navíc - ten wow efekt, který odděluje dobrý film od skvělého. Neužilovo herectví s výbornou maskérskou prací to není, a nic zajímavějšího jsem na filmu nenašel. Zátopek si jde pro České lvy; přeju mu je, minimálně Neužil a maskérna je mají jisté, ale já bych "je mi ctí a národním svátkem potvrdit, že se v Česku konečně zrodil Film. (...) Má světové parametry, aniž by přitom popřel svůj původ" v životě neřekl.

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Velká očekávání, která byla naplněna beze zbytku, a přesto zůstává nejasný pocit docela velkého zklamání. V první řadě: jsem fakt rád, že bondovská éra Daniela Craiga skončila. Casino Royal stejně zůstalo nepřekonáno a agent, který vlastně vůbec nechce být agentem, má konečně pokoj (přestože tento pocit unavenosti životem je Flemingovým knihám víc než věrný). Ne, Není čas zemřít je výborný, emocionální a nabitý akční film. Ale prostě to není bondovka: nejvíc se jí ještě přiblížila pasáž na Kubě, která se nesla v rytmu nadsázky, vtipů a bondovského vizuálu. O to víc zamrzí, že touhle cestou se nevydal celý film, zvlášť když byl coby jubilejní pětadvacátý Bond prošpikovaný odkazy a easter eggy na starší filmy a jejich odhalování jsem si strašně užíval. Jenomže jaký je rozdíl mezi Craigovým Bondem, Jasonem Bournem nebo Ethanem Huntem? Žádný. A to, že jde o Bonda, co není Bond, mi prostě vždycky trochu vadilo a vadit nepřestane. Přiznám se, že hned po příchodu z kina jsem si pouštěl oblíbené úryvky s Connerym, Moorem a Brosnanem a užíval si všechno to, co mám na Bondovi rád a co mi Craig vlastně nikdy nedal.

Poslední hodnocení (3 508)

Aristokratka ve varu (2024)

odpad! 31.01.2024

Barbie (2023)

14.01.2024

Klíč svatého Petra (2023) (TV film)

25.12.2023

Mimořádná událost (2022)

22.12.2023

Jak si nevzít princeznu (2021) (TV film)

20.12.2023

Krotitelé duchů: Odkaz (2021)

08.11.2023

Simpsonovi - Volání přírody (1990) (epizoda) (S01E07)

01.11.2023

Simpsonovi - Smutná Líza (1990) (epizoda) (S01E06)

01.11.2023

Simpsonovi - Bart generálem aneb Kdopak by se Nelsona bál (1990) (epizoda) (S01E05)

01.11.2023

Reklama

Poslední deníček (1)

Trocha bilancování a statistiky

Záznam spíš pro osobní potřebu, ale vy, kdo se mnou sledujete cestu po dějinách hororu, si můžete taky zabilancovat :-)

 

Loňský plán (zhlédnout dostupné horory od vzniku kinematografie do roku 1949) splněn s dvouměsíčním zpožděním (poslední - stylově - byl Bud Abbott Lou Costello Meet Frankenstein, přestože ho předběhly filmy z roku 1949, tak právě tato "hororová komedie" je symbolickou a odpovídající tečkou za dosavadním obdobím) k 26. 2. 2014. Samozřejmě se koukám i na jiné věci, a to jak na novější horory, tak i obyčejné filmy (především kvůli mé drahé polovičce, co nemůže horory ani cítit. Ale jsem za to rád. Rozkoš ze strašidelných filmů si stejně nejradši vychutnávám sám).

 

Podle žebříčku ČSFD úspěšnost 88/90 (vynecháno Žaluji, protože s válečným filmem, kde jediným hororovým atributem jsou hrůzy války, nehodlám ztrácet čas, a The Seventh Victim, jelikož to jsem jednoduše nesehnal).

 

Celkem jsem za ten uplynulý rok viděl 210 filmů z inkriminovaného období (a to nepočítám např. všechny dětské strašidelné animáky atd.), přičemž nejvyšší hodnocení na pětihvězdičkové škále si vysloužilo hned 25 snímků.

 

V letošním roce jsou na programu 50. léta a produkce společnosti Hammer, což zatím odhaduji na 170 kousků.

 

A co bylo ve filmech do roku 1949 nejlepší? Dlouze jsem o tom přemýšlel. Bezpochyby Lon Chaney, Lon Chaney Jr., Boris Karloff, Lionel Atwill, Basil Rathbone, Dwight Frye, Fay Wrayová.

 

Ale nejlepší může být jen jeden.

Trocha bilancování a statistiky