Reklama

Reklama

Člověk č.217

  • Sovětský svaz Čelověk No.217 (více)

Recenze (4)

raroh 

všechny recenze uživatele

Psychologický výklad fašismu - německá měšťanská rodina by ráda vládla: bodrý tatík, ušlápnutá spořádaná panička, fešná dcerka, která chodí se slabochem, hodný synáček, z něhož se ve válce stal pěkný parchant kamarádící se s bezcitným hajzlem (oba přicházejí na dovolenku). V rodinném dramatu se vztahy pěkně vyhrocují. Druhou linii pak představují odvlečení Rusové - Táňa (to je onen Člověk č. 217) a její kolega matematik, k nimž se rodinka tak pěkně chová (fakticky jsou jejími otroky). Romm ovšem využívá také temné expresionistické obrazy (s hudbou A. Chačaturjana) k vyjádření černé podstaty nacismu (nejen při věznění Táni a zabití vzpurného matematika). V době války (Romm film natočil v roce 1944) se sovětským tvůrcům (hlavně M. Donskému) podařilo vytvořit filmy, v nichž je zobrazení válečných situací hodně podmanivé a do něhož stalinismus zas tolik nezasáhl. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument doby. 1) Těžko lze očekávat nadhled a odstup od válečných událostí, když film natáčel podle vlastního scénáře 43letý Michail Iljič Romm v roce 1944 (premiéru měl 9. 4. 1945). Od Sovětů poté, jak trpěli a co vítězství nad největším barbarstvím lidských dějin obětovali, pak očekávání nadhledu nad věcí zní až jako rouhání. Tedy film musíme vnímat spíš jako dokument doby než jako umělecké dílo._____ 2) Nepochopil jsem, o jaký žánr vlastně jde. Komedie? "Běžný" německý měšták je zde zobrazen ve stylu postavy zločinného imperialisty, jak je známe z naší vlastní historie z padesátých let. Na drama je to k smíchu a válečný film si představuji úplně jinak. ()

slavikzbojni 

všechny recenze uživatele

A videl z Vás dakto"zasahovať" tzv. stalinizmus??? Celý tento pojem je Chruščovov výmysel inšpirovaný jeho osobnou pomstou a Západom- lebo Stalin stál pevne na vlasteneckej pôde- čo sa Západu vôbec nehodilo. Tento film je dobrý- samozrejme neviem prečo by mal dakto doňho zasahovať- a tak ani nezasiahol- a do iných najmä po roku 1953 zasahovali "súdruhovia" určení Chruščovom, ktorý nakoniec rozbil celý SSSR- ni nadarmo jeho syn Sergej je profesorom na Harvarde- myslíte si, že to dostal za to že vie dačo??Nie- to je TRAFIKA... Michail Romm je dobrý- a vedel robiť filmy- a nik mu v tom nebránil. Hrôzy fašizmu sa DNES objavujuú znova- samozrejme modifikované dobou- čo iné je zničenie Lýbie, Iraku, , alebo vraždenie ruských civilov banderovskými hordami v ukrajinskej gubernii??Bol som v Donecku a viem o čom píšem... ()

Reklama

Reklama