Reklama

Reklama

Profily velikánů: Henri Rousseau

(TV film)
  • Francie Henri Rousseau
Dokumentární / Krátkometrážní
Francie, 2001, 26 min

Obsahy(1)

Tajemné dílo geniálního samouka. Etiketa naivního malíře mu sedí jako ulitá! Nosí v sobě dětskou nostalgii. Ovšem jeho dětství poznamenala nejen nevinnost, ale i krutost. Děti na jeho malbách mají chmurnou, znepokojivou, žalující tvář. Dítě se ocitá ve světě, do něhož podle všeho nepatří. „Dítě s loutkou" je obr, gigantický a nehybný jako primitivní božstvo. Loutka, kterou tento bůh dětství drží na konci provázku, má vaši tvář: obličej postaršího muže, manipulovaného vlastním dětstvím. Nebyl však tím manipulátorem se štětcem v ruce sám Henri Rousseau? Byl současně tím, kdo manipuluje, a zároveň tím, kdo visí na konci provázku. Vysmívaným, i posmívajícím se. Jeho obrazy zavrhují pravidla klasické perspektivy. Občas se inspiruje středověkými miniaturami. Svou vnitřní vizi sledujete s tvrdošíjností a úzkostlivým citem pro detail. Jakým kouzlem se amatér a samouk, vloudil nebo spíš vloupal do dějin umění? Rousseauovo dílo obdivuje většina moderních malířů. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: český název Henri Rousseau: Celníkovo tajemství; originální název Henri Rousseau: le secret du douanier; režie Jean-Denis Bonan. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Henri Rousseau zvaný Colník nemal šťastný osobný život. Z šiestich detí sa len jedno dožilo dospelosti. Jeho maliarsky talent a slávu mu zabezpečil Picasso, ktorý raz v bazáre našiel jeho obraz. Potom vyhľadal majiteľa a predstavil ho verejnosti. Bez Picassa by sme meno Henri Rousseau zrejme nikdy nepočuli. Napriek tomu počas svojho života bol súčasníkmi dosť často znevažovaný a zosmiešňovaný. Svoj najznámejší obraz Sen vystavil len niekoľko mesiacov pred smrťou na otravu krvi. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama