Reklama

Reklama

Na daleké hlídce

  • Sovětský svaz Zastava v gorach (více)

Obsahy(1)

Sovětský barevný dobrodružný film ze života příslušníků pohraniční stráže. Ukazuje na příběhu členů pohraniční stanice v jednom ze vzdálených koutů země, jak sovětští pohraničníci chrabře střeží nedotknutelnost hranic. Svým vzrušujícím, napínavým dějem a dobrými hereckými výkony i vkusnou fotografií film jistě nadchne každého diváka. (FILMOVÝ PŘEHLED 7 / 1954) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Průměrný dobrodružný film o vojácích střežících hranice někde na východě SSSR (pravděpodobně Turkmenistan nebo Tadžikistán, ale nevylučuji ani Kyrgyzstán nebo Uzbekistán :D) Velmi se mi líbila příroda a zvířátka co se ve filmu vyskytla (koně, tygr ...). Milovníkům koní se tenhle film asi bude líbit, mě to moc nezaujalo. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Je to dobrodružný film. Tedy film toho žánru, který byl natolik zprofanován hollywoodskými kovbojkami a detektivkami, že se zdálo, jako by tento žánr nebyl hoden, aby jím pracovalo i nové, socialistické umění. Ovšem ve skutečnosti to vypadá jinak. Nejde totiž o dobrodružný žánr samotný, chceme-li mluvit o jeho zavržení nebo naopak přijetí, ale o jeho náplň, obsah. Pravdivý, poctivý umělec, chtějící svým uměním kladně působit na diváky, umělec, který z života společnosti načerpal a vytěžil pravdivý příběh, odpovídající možnostem skutečnosti, takový umělec může i v dobrodružném žánru vytvořit stejně veliké a umělecké dílo jako umělec pracující v kterémkoliv jiném žánru. Hovoříce o takovém umělci, máme na mysli sovětského režiséra Konstantina Judína a scénáristy M. Volpina a N. Erdmana, jejichž dobrodružný film „Muži v sedle" získal u nás stejně jako v SSSR bouřlivý úspěch. Úspěšné je i jejich nové společné dílo „Na daleké hlídce". Život pohraniční stanice na vzdálených hranicích, docela odříznuté od světa, poskytl autorům bohatý a působivý materiál k rozvinutí tak dramatického děje, jak si jen lze přát. Přitom však není v tomto filmu dobrodružnost pro dobrodružnost; napínavý, strhující děj nese hluboké ideje opravdového vlastenectví, osobního hrdinství pro ochranu socialistické vlasti, bdělosti a nesmiřitelnosti v boji se záludným nepřítelem, snažícím se porušit hranice státu. Filmový přehled 7/1954 ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama