Reklama

Reklama

Ďábel a Daniel Johnston

(festivalový název)
  • USA The Devil and Daniel Johnston (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Na začátku osmdesátých let minulého století se objevily první zmínky o talentovaném mladíkovi ze Západní Virginie, který napsal stovky písní o neopětované lásce k dívce jménem Laurie, jež se provdala za hrobaře. Daniel Johnston, pozoruhodná postava americké hudební scény konce minulého století, byl Kurtem Cobainem nazýván „největším žijícím písničkářem“ a cover verze jeho songů nahráli mimo jiné Tom Waits či Pearl Jam. Slibně se rozvíjející kariéru originálního barda však zabrzdily stále častější maniodepresivní sklony. Dnes pětačtyřicetiletý Johnston žije stále s rodiči. Feuerzeigův snímek mistrně kombinuje záběry ze současnosti s nevyčerpatelným archivem Johnstonových nahrávek a domácích filmů. Intimní, naléhavý, melancholický a strhující – takový je filmový portrét posmutnělého muzikanta, dokazující, že genialitu a šílenství často dělí jen jemná hranice. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

mijec 

všechny recenze uživatele

Dokument o insitnom pesničkárovi/kresličovi Danielovi Johnstonovi, ktorý má okrem talentu aj schizofréniu a bipolárnu afektívnu poruchu. Démonmi ovládaný sympatický čudák žijúci s rodičmi, ktorého pesničky interpretovalo vyše 150 ďalších hudobníkov (o. i. Tom Waits, Pearl Jam, Beck), je pre svoje publikum bez irónie až kultovým fenoménom. Avšak dnes by o ňom asi málokto vedel, nebyť trička s jeho kresbou žaby, ktoré nosil Kurt Cobain... ()

karlvonarbei 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, ale jeho mečivý způsob "zpěvu", samotná hudba a ani Waits s Cobainem mě nepřesvědčí o tom, že bych byl kdy ochuzen, kdybych tohoto tedy písničkáře v životě nepoznal. Film je spíš sondou do nemocné duše, existuje nepřeberné množství opravdu zajímavých umělců, po kterých však ani pes neštěkne, proto lze 110 minut o Danielovi považovat spíše za poněkud vybočující americkou obskurnost. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dokumentární pecka (kterou The Documentary Blog zařadil na druhé místo ve své dékádové TOP50) těží samozřejmě z ultrazajímavého pozorovaného subjektu, ale je zároveň zručně natočen. A jako bonus Daniel Johnston ulehčil práci tvůrcům svým bohatým archivem audiovizuálních aktiv a přesto k nim nikdy během snímku nepromluví. Nepřípomíná vám to náhodou Grizzly Mana? Shodou okolností numero uno na výše zmiňovaném seznamu. Že by existovala formulka na úspěch? Ďábel a DD je ale stále jen dojímavý, minimalistický a citlivý příběh o potrhlém klukovi co se shodou okolností stal trochu slavnějším. 85 % ()

whimsy 

všechny recenze uživatele

- komentár obsahuje čiastočne spoiler - Dobre spravený dokument, zachytávajúci obraz človeka trpiaceho psychickou poruchou a túžbou stať sa umelcom. A súčasne ponúka pohľad ľudí z jeho okolia na stupňujúce sa prejavy choroby spojené s agresivitou, ktoré vyusťujú k jeho hospitalizácii v psychiatrickej liečebni (ako často obdivujeme tvorbu ľúdi s psychiatrickou poruchou, no ak sa osobne máme s niečim podobným vyrovnať, tak perspektíva je značne odlišná a liečba sa dostáva na prvé miesto) Človeka, ktorého v noci pri jeho návšteve New Yorku hľadali členovia skupiny Sonic Youth. Človeka, ktorý bol obvinený z robenia graffitov na soche slobody... a k tomu samozrejme jeho hudba (možno tiež zistíte, že je autorom pesničky, ktorú poznáte v podaní niekoho iného) a množstvo starých videí, vďaka ktorým pozorujeme jeho osobnosť a zmeny, ktorými počas rokov prechádza (a keď sa hovorí o minulosti, ktorá na videu zaznamenaná nie je, autori to občas dopĺňajú celkom dobrými zábermi z daného miesta, ale samozrejme, že je tu stále veľa hovoriacich hláv) + zábery kolotočov. (a Daniel Johnston je aj v tomto dokumente - http://www.csfd.cz/film/261700-all-tomorrows-parties/ ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem se v KV na tento film vypravil z nouze...to co jsem chtěl bylo rozkradeno, jako vždy :-) Ale této "nouzovky" vůbec nelituju. Daniel Johnston je jméno, které mi vůbec nic neříká...snad mě za to neukamenujete. Jeho písničky jsem poznal až když je zazpíval někdo jiný jako coversong, protože Daniel neumí zpívat. A když jsem se zamyslel nad texty, tak mi přišli taky úplně mimo (ikdyž pořád lepší než většina současných popových textařů). Tak vlastně ani nevím, proč jsem se při sledování toho filmu změnil v jeho fanouška. Trpí docela silnou duševní poruchou, s jeho talentem je to taky sporné a stejně je z něj velký umělec (možná proto, že to o sobě tvrdí :-) ). Byl jsem z troho filmu tak unešen, že jsem si ještě počkal na diskuzi po filmu a tam se tak zasekl, až mi ujel autobus a já musel pěšky do stanového městečka. Ale co jsem to vlastně chtěl? Tento film si zamilujete stejně jako Daniela Johnstona, proto jen a jen doporučuji. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama