Reklama

Reklama

Za československý stát

  • Slovensko Za československý štát (festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Osudy tří přátel z vesničky pod Karlštejnem, z nichž jeden se vrací z války domů jako ruský, druhý jako francouzský a třetí jako italský legionář. Po návratu domů se setkávají se svými ženami a dorostlými syny. Vlivem příkladu otců stávají ze synů dobří vojáci."...když přijedou domů na dovolenou, chlubí se otcům našimi pluky, děly, aeroplany a svým nejvyšším velitelem, presidentem Masarykem. A tak stateční otcové, kteří krváceli za vlast, dožijí se plného štěstí v osvobozené československé vlasti." (Citace z dobového tisku.) "...když přijedou domů na dovolenou, chlubí se otcům našimi pluky, děly, aeroplany a svým nejvyšším velitelem, presidentem Masarykem. A tak stateční otcové, kteří krváceli za vlast, dožijí se plného štěstí v osvobozené československé vlasti." (Citace z dobového tisku.) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hrubozrnná promasarykovská propaganda. Nikoli tak dobré jako Binovcovy legionářské filmy. Zajímavé a zábavné pouze jako vhled do historie. A samozřejmě vhodné pro rodáky z karlštejnska ;) ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Že se jedná o oficiální oslavný film vyrobený Ministerstvem národní obrany, je dost znát. Nevím, jak tato reklama na Masaryka a československou armádu působila v roce 1928 a jaký efekt mohl mít její takřka verbířský konec. Z dnešního pohledu je to samozřejmě především cenný historický materiál provázaný velmi chabým příběhem a úsměvně patetickými dialogy a hesly. Ovšem musím uznat, že scény bitev i všedního života legionářů na frontě nejsou špatné. Třeba vložka s "bojovými plyny" je docela (a evidentně záměrně) vtipná. ()

Reklama

Prubner 

všechny recenze uživatele

Koukám, že tyhle státotvorné agitky byly pitomé už za první republiky. Tahle byla natočena za státní peníze k 10. výročí založení republiky. Nejlepší na filmu je rekonstrukce bitvy u Zborova (která tvoří značnou část filmu) a dokumentární záběry. Zato hrané scény, to je peklo. Prkenní neherci, komparsisté koukající zvědavě do kamery, naivita, schematismus a polopatismus, místo dialogů patetické vlastenecké promluvy...Pro milovníky špatných filmů povinnost. ()

Zajímavosti (1)

  • Jednoduchý příběh, doplněný dokumentárními záběry československých legionářů na frontě na Rusi, české Družiny, odchodu 28. pluku z Prahy na frontu, převratu 28. října, příjezdu prezidenta Masaryka, návratu ruských legionářů a pohřbu Neznámého vojína. V rolích kováře Jandy, dělníka Bárty a rolníka Tomáše vystupují amatérští herci neznámých jmen. Oficiální film natočený k 10. výročí vzniku Československé republiky. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)

Reklama

Reklama