Reklama

Reklama

Zátiší

(festivalový název)
  • Čína Sanxia haoren (více)
Trailer
Čína / Hongkong, 2006, 108 min (Alternativní 111 min)

Obsahy(1)

Přehrada Tři soutěsky na Žluté řece patří k největším technickým projektům v historii lidstva. Její stavba již dlouhá léta zasahuje do životů tisíců lidí. Jedním z nich je i horník Han Sanming přicházející do města Fengjie pátrat po manželce, která ho před šestnácti lety opustila i s dcerkou. Město, staré dva tisíce let, má být zatopeno. Muž najde práci při destrukci obytných domů. Do jeho příběhu je vložena epizoda se sympatickou Shen Hong, kterou před dvěma lety opustil manžel. Ten je nyní na stavbě přehrady vyšším funkcionářem. Snímek, oceněný Zlatým lvem v Benátkách 2006 a plynoucí pomalu jako velká čínská řeka, je rozdělen do několika kapitol a přináší paradokumentární pohled na různé stránky života v oblasti, jež se má ocitnout pod vodou. Realistické líčení autor ozvláštňuje nečekanými stylizovanými obrazy (jakási obří stavba-věž se náhle vznese jako raketa apod.). (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

molotov 

všechny recenze uživatele

Z příběhového hlediska opravdu hodně velká nuda, ale pokud vás zajímá, jak to asi vypadá při stavbě tak monumentálního díla, jako je přehlada Tři soutěsky, tak si film užijete. Přistupoval jsem k tomu jako k dokumentu, který mi ukazuje něco nesmírně zajímavého, tím pádem jsem byl spokojený. ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Tempom príbehu rovnakým ako predchádzajúce režisérove filmy je aj Still Life hlavne kontemplatívnou, pocitovou snímkou. Na voľne predkladanom dvojpríbehu o ľudoch vracajúcich sa po dlhšom čase do domovskej oblasti, hľadajúc svojich blízkych v tvári tvár zmenenej krajine, režisér približuje skutočný projekt, ktorý v Číne započal v roku 1993 - hydroelektrická riečna priehrada Yangtze River Three Gorges dam project. Ide doteraz o najväčší projekt svojho druhu, ktorý si do dnešného dňa, kvôli nevyhnutným úpravam krajiny vyžiadal relokáciu viac ako 1,4 miliónov obyvateľov. Snímka svojím takmer dokumentárne pomalým tempom úspešne evokuje ľudské pocity "stratenosti v čase", neistoty, ale i ochote a rozhodnosti. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi nudný film, který diváka zavede do Číny k megalomanské přehradě Tří soutěsek. Do roku 2009 má být dokončena kompletně včetně naplnění a to je problém. Vzhledem k obrovské rozloze a poloze musí být vystěhováno a přesunuto obrovské množství tamní populace. Postupně se bourají jejich domy a jim nezbývá než odejít na nákladní lodě nebo do větších měst. V tom přichází hlavní postava hledající svou dceru, kterou si vzala při rozvodu jeho manželka. Vidí, jak lidé musí odcházet, jak se musí podřizovat postupnému plnění nádrže a sám se rozhodne pracovat jako ničitel domů. Příběh mě osobně nezaujal, i když jsem počítal s trochu podivnou linií, ale místo toho jsem viděl přehlídku záběrů okolo Tří soutěsek, což bych ocenil v samostatném dokumentu více než v takto "romanticky" laděném snímku. Nic, mě v tomto filmu nepřišlo na svém místě a vrchol přišel, při nepochopitelném odletu jedné budovy. Velka nuda, která může něco říkat Čínským občanům a nebo ještě lépe přímo postiženým, ale pro ostatní zůstane velmi odcizeným příběhem. PS: ono to vyhrálo Zlatého Lva? To snad není možné... ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama