Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (3 955)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Čekám na každý nový film Denise s velkým očekáváním. Dunu jako knihu zbožnuji, četl jsem i ostatní od Franka. Druhý film je rozhodně velkolepý a nadherna nasnímaný. Po prvním imaxovém shlédnutí nejsem zcela přesvědčen o plném hodnocení, řeknu proč. Je tu pár změny, poměrně dost se tlačí na ženské osazenstvo a ke konci se zvláštně zrychlí... a hlavně je to vlastně dost odtažitý film. Ještě si zopakuji kino a uvidím,kam se moje pocity posunou. I první díl nebyl za plno napoprvé. Přes vše ostatní, tohle je zasloužená adaptace pro slavnou knihu. A je přenesena s velkým citem.

plakát

Saltburn (2023) 

Chyběl kousek a byla to instantní klasika bez jediné chybičky. Stačilo málo. Koeghan je fantastický a Fennell ho tlačí do scén a situací, které jsou neuvěřitelně odvážné až možná pro někoho za hranou. Tohle je totiž dost erotický film. Rozhodně stojí za vidění, minimálně první půlka je perfektní a v druhé se rozehrávají zajímavé hry.

plakát

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (2023) 

Tip zdarma: Tohle nejsou špinavé Hvězdné války a není to lepší než kterýkoliv Riddick, takže si ušetřete čas a jdete se podívat něco jiného. Rádo se stalo.

plakát

Stvořitel (2023) 

Za mě lepší než jsem čekal, i když trailery naslibovaly mnohé. Bohužel jako u více (scifi) filmů posledních let tady není dotažený závěr, který působí nejen strašně zrychleně, ale vlastně v kontextu filmu nedává moc smysl. Je to velká škoda, protože vizuálně (a výtvarně/designově) jde o opravdu krásný film. Tady cítíte, že se každý dollar využil několikrát. Po pár týdnech od shlédnutí postupně dozrává i soundtrack, který rozhodně stojí za další prozkoumání.

plakát

Maestro (2023) 

Bradley Cooper Oscara moc chce. Ale nedostane ho. Ještě pár let. Potřebuje dozrát, získat větší odstup. Maestro je v mnohém výborný film, až na to, že ho divák prakticky nezajímá a spíše je do sebe zahleděný a v mnoha bodech ztrácí na obsahu. Navíc když čtu popisek filmu, tak slovo "strhující" je opravdu hodně vzdálené realitě. Ano, dirigování je působivé, Cooperova přeměna velmi výstižná, ale zbytek filmu jako by neexistoval a některé postavy přicházejí a odcházejí, aniž by je divák potřeboval znát. Chybí tomu to srdce, ta opravdovost.

plakát

Chudáčci (2023) 

Lanthimos je pro mě top režisér. Jeho uchopení Favoritky a především Humra vnímám jako fantastické. Poor things jsou velmi perverzní zábava s přesahem. Máme tu trochu Frankensteina, Stříhorukého Edwarda, zkoumání vývoje dítěte v dospělého (včetně odpovědnosti za své tělo a dopadem na barvy a styl snímku), emancipaci, tradiční dominantní toxickou maskulinitu i vizuální pojetí, které milovníky Karla Zemana dojme. Emma Stone je naprosto fenomenální a je úžasné sledovat, kam její herectví směřuje. U mě směřuje k mým nejoblíbenějším herečkám velmi rychle. V patách jí je perfektní Ruffalo s pro něj velmi netypickou rolí, která překvapí. Vše funguje, je až strojově přesné a nechybí tomu prakticky nic. Až na jednu drobnost a to jsou emoce vůči divákovi. Nemohu si pomoct, ale ten film i přes svoji technickou a hereckou kvalitu ve mě prostě nedokázal vyvolat dostatečný zájem a emoční dopad. Mám rád gradaci a scény, které ve vás zůstanou. Tady bude hodně meme (Bella tančí), ale scéna, která by ve mě zůstala najdu těžko.

plakát

Mars Express (2023) 

Příjemné překvapení! Hezká animace v příběhu, který jste už někde viděli (ano, mrkám směrem k Já, Robot a dalším). Přesto je tu pár motivů, správných pomrknutí a chytrý konec. Cyberpunk je v tom cítit opravdu dost, taková mozková farma nebo kopírování vědomí potěší.

plakát

Argylle: Tajný agent (2024) 

Nestojí to za nic. Další variace na Bondovky, vše záměrně přeháněno a opakující se překvapení v překvapeních (to jsem opět nečekal!). Mrzí mě, že někdo s talentem jako Matthwe Vaughn pálí svůj čas na vrcholu podobnými filmy jako je Argylle nebo poslední Kingsmani. Vždyť tohle vypadá vizuálně výrazně hůř, než skoro (teď chvilka smutku a deprese) 20 let starý Hvězdný prach. Bryce Dallas Howard nedokáže utáhnout druhou svojí polohu, Rockwell je vtipný jako vždy, ale není to tahoun pro podobný film. Spousta momentů už je tak bizardních, až ani nejsou vtipné nebo zábavné (digitální ropa hadr). Jestli tohle někdo bral jako novou sérii nebo to ještě navíc chce Vaughn bizarně propojovat s Kingsmany, tak to opravdu nepotřebuji. Nejlepší je tradičně soundtrack. U akčního filmu s takovým obsazením to asi není zrovna pozitivní vizitka.

plakát

To se mi snad zdá (2023) 

Originální námět, zajímavý průběh a celkem očekávaný konec. Společenská satira je v rámci jednotlivých bodů celkem trefná, snové sekvence skvělé a Cage odpovídající zadání. Trochu mě mrzelo, že Borgli prostě není Gondry ani Lynch, aby z toho námětu vytřískal i vizuálně více, jemu stačí formální čistota a poslání o společnosti. Možná trochu škoda. Samotné moderní pojetí 15 minut slávy v době internetu si chvílemi říkalo o trochu větší odvahu.

plakát

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023) 

Opravdu milé překvapení! I přes kritickou délku jsou nového Hunger Games zábavný film, který odpovídá literární předloze a zajímavě předchází sérii s Jennifer Lawrence. Různé narážky k původním filmům i ukázka pozadí vzniku jednoho z důležitých záporáků potěší. Zeglerka je celkem výrazná, Blyth je fajn. Hudba i vizuální pojetí odpovídá, i když některé záběry jsou extrémně digitální (hlavně ten prach..). Jediné, v čem cítím problém je samotná proměna v rámci epilogu. Působilo to poměrně "zrychleně" a nevěrohodně, ale já jsem odcházel i tak rozhodně spokojený.