Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 18 (2018) (série)


Šrouby a matice (S18E01)

(epizoda)
  • Kanada Nuts and Bolts (více)

Obsahy(1)

16. února 2000. Z letiště Mather v kalifornském Sacramentu vzlétl třicet let starý nákladní letoun DC-8 směřující do Daytonu v Ohiu. Sotva se však příďové kolo odpoutalo od země, letadlo začalo stoupat pod mnohem vyšším úhlem, než by mělo... Po prudkém vzletu rychle následoval neúmyslný náklon doleva. Zatímco se posádka snažila nouzově přistát, letoun měl neustále tendenci stoupat. Ochromený stroj byl na dohled od ranveje, když se zřítil na vrakoviště aut kilometr a půl od letiště. Všichni tři členové posádky při havárii zemřeli. Rozsáhlý požár a množství autodílů silně komplikovaly identifikaci trosek. Vyšetřovatelé oblast systematicky prohledali a brzy objevili černé skříňky. Řídící letového provozu jim sdělil, že posádka letu č. 17 hned po vzletu hlásila problém s těžištěm. Nesprávné rozložení nákladu však bylo brzy vyloučeno. Federální letecký úřad v minulosti obdržel několik stížností pilotů společnosti Emery, kteří vyjadřovali znepokojení nad způsobem, jakým se v aeroliniích zajišťuje náklad. Vyšetřovatelé proto potřebovali zjistit, jestli při vzletu nedošlo k posunu nákladních kontejnerů. Navzdory ujištění pracovníků nakládky v Sacramentu potřebovali důkazy, že byl náklad řádně připevněn. Analýza upevňovacích prvků prokázala, že tragédii nezpůsobily problémy v nákladovém prostoru. Zvukový záznam z kokpitu naznačil možné potíže s výškovým kormidlem. Srovnání letových dat s případy jiných nehod umožnilo vyšetřovatelům definitivně vyloučit posunutí nákladu. Zaměřili se proto na výškovku. Údaje ze zapisovače jasně ukazovaly na poruchu pravé klapky výškového kormidla... (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No co dodat asi nic jen další nedbalost a bordel ... Njn když nedáš závlačku na šroub, tak to sice drží, ale je otázka jen času kdy se matice uvolní a letadlo spadne.... :))) No naštěstí to bylo nákladní letadlo a tak "jen" 3 mrtví... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle názvu jsem si myslel, že letadlo vezlo Mandrage, a proto spadlo. Protože bejt letadlo já a poslouchat cestou Šrouby a matice, narvu to do první labutě, která poletí proti. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama