Reklama

Reklama

Hotell E

  • angličtina Hotel E
Krátkometrážní / Animovaný
Estonsko, 1992, 28 min

Režie:

Priit Pärn

Scénář:

Priit Pärn

Hudba:

Olav Ehala
(další profese)

Obsahy(1)

Surrealistická obrazová orgie, které předchází dva prology, zobrazuje svět stylizovaný do dvou hotelových pokojů. Optimistický, až kýčovitě maloměšťácky poklidný barevný pokoj s unuděnými hosty ubíjejícími čas golfem a bezstarostným konzumem je oddělen dveřmi od tmavého pokoje s velkým kulatým stolem, který má symbolizovat "beztřídní" společnost stejně chudých lidí vystavených stálému nedostatku, nervozitě a nebezpečí. Průhledná alegorie na existenci a vztah konzumní západní společnosti a komunistických zemí bez tržní ekonomiky je ozvláštněna kombinací různých výtvarných stylů a technik od abstrakce po popart s využitím prvků americké klasické animované grotesky. Nejslavnější film Priita Pärna, díky kterému estonský animátor definitivně pronikl mezi elitu světové animace. (gudaulin)

(více)

Recenze (8)

danliofer 

všechny recenze uživatele

Kdyby zůstalo u prvního "šamanského" dílu, mně by to osobně stačilo... A bylo by to za pět hvězdiček, neb v něm bylo řečeno mnohé v nádherné parabole... Prostřední díl měl pro mě též ještě určitou výpovědní hodnotu přátelství a možná i obětování se... leč třetí závěrečný díl vyznívá tak tragicky - plný manýry a zbytečně vyšponovaný do extrémů, jako by snad bylo Estonsko v rámci SSSR tou nejvíce zasaženou zemí ze všech bývalých svazových republik. Samozřejmě že vidina "amerického snu" nebyla jen pro Estonce, ale i tak mi tu přijde až zbytečně ostré členění mezi "postsovětským" režimem a "americkým, resp. evropským unijním snem"... ()

Reklama

Hafran 

všechny recenze uživatele

Špička mezi Animovanými filmy. Nejenže má hutný morální a sociální podtext, ale je i výborně zpracovaný a má vynikající hudbu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Patrně nejznámější film špičkového estonského animátora a výtvarníka Priita Pärna nese všechny znaky typické pro jeho tvorbu - ovlivnění surrealismem, kombinaci výtvarných směrů, experimentování s technikami, ironický až sarkastický tón v obsahu sdělení. Dva hotelové pokoje představují nasycenou západní a nedostatkovou komunistickou společnost. Jsou oddělené dveřmi a ty se jednoho dne otevřou. Když osazenstvo barevného, luxusního pokoje začnou návštěvy z tmavé sousední místnosti zmáhat, obdarují jeho osazenstvo bezcennou tretkou a jednoduše zamknou dveře.... Vzhledem rychlému tempu, střídání obrazů a abstraktnímu vyjadřování používanému v experimentální autorské animaci je vhodné Hotel E vidět opakovaně. Je to jedno ze základních děl moderní animované tvorby,vhodné spíš pro nadšence animace než běžného konzumenta rodinných animovaných filmů. Celkový dojem : 100 %. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama