Reklama

Reklama

Co člověk dokáže přežít

(seriál)
  • Česko Speciální výpravy mistra v přežití: Stroudovy legendy (více)
Kanada, 2004, 44 min

Režie:

Les Stroud

Hrají:

Les Stroud
(další profese)

Obsahy(1)

Les Stroud stráví celých sedm dní po různých místech na Zemi. Sám si vše natáčí, nemá žádné vybavení ani žádný doprovod. Předvádí velmi zajímavé způsoby, jak o samotě přežít v přírodě. (CliffLee)

Recenze (10)

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Porovnávat Survivormana alias Les Strouda a Man vs. Wild alias Beara Gryllse není podle mě úplně fér. Jeden fakt je, že Les má pro mě osobně větší výpovědní hodnotu, protože tak jak se chová v přírodě on, bych se choval asi taky. Oproti tomu Bear je vycvičený voják a tudíž přesně ví co má dělat a máloco ho zaskočí. Man vs. Wild ukazuje hlavně jak zachránit sám sebe bez toho aniž by člověk věřil, že pro něj někdo příjde. Bearovy metody jsou poměrně neortodoxní a šílenosti co provádí on bych rozhodně dělat asi nemohl. Zpět ale k Lesu Stroudovi, který je rozhodně velice zajímavá osoba. Musím uznat, že to co prožívá on je realistický pohled na ztrátu nebo ztroskotání někde v nepřístupné přírodě. I v tomhle pořadu je, ale třeba brát všechno s rezervou a pokud by byl člověk jenom trošku rozumný a v životě zvídavý vedl by si v mnohém velice stejně. To co podle mě dělá Survivormana opravdu složitou záležitostí pro jednoho člověka je ta hromada filmovacího zařízení, která obsahuje hromadu baterií filmových pásek, minimálně dvě amery stativy a kdo ví co ještě. Je velice zajímavé sledovat Lese jak se snaží všechno nafilmovat tak aby to bylo i poutavé pro oko. Třeba postaví kameru a potom filmuje jak přechází zamrzlé jezero, když si člověk uvědomí, že se potom musí zpět vrátit pro tu kameru a znovu přejít ono jezero je to neuvěřitelný výkon. Druhá věc co je třeba vyzdvihnout, že nebezpečí je tu opravdu reálné. Les je v přírodě opravdu sám a přesto, že nejspíš pro přivolání pomoci má nějakou malou vysílačku, tak v divoké přírodě se během chvíle může stát něco co ho připraví o život během několika minut. Jak už zde někdo podotknul, tak další z velkých plusů této show je poměrně reálné ztroskotání a narozdíl od Beara Gryllse je Survivorman do začátku vybavet věcí se kterýma by se do oné situace dostal, a to ať již jde o vrak motociklu, spadlé letadlo, nebo záchranný člun. Tenhle pořad má určitě co říci a jako manuál pro přežití v přírodě je poměrně věrně zpracován a přináší i zajímavé informace, pro mě osobně v naprosto realistickém pohledu. Rozhodně bych neshazoval Man vs. Wild jenom proto, že je pojatý jinak a úroveň nebezpečí je vyloženě diskutabilní. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Les Stroud je extrémista a dobrodruh v jedné osobě. Obdivuji lidi, kteří jsou schopni přežít v přírodě jen s opravdu málem, postarat se o sebe v extrémních podmínkách a navíc vše v reálu.. Kdyby se jednou tento systém zhroutil " tím nechci být válečný štváč " , tak Les Stroud bude patřit mezi první, kteří budou v naprostém klidu a s čistou hlavou začne kdekoliv jinde. Smekám klobouk a hodnotím = 100% ()

Reklama

bloodvomit 

všechny recenze uživatele

Absolutní špička! Les Stroud - filmař, hudebník a specialista na přežití ukazuje dokumentárním způsobem jak je možné přežít v divočině všech možných druhů a teplotních pásem (Aljaška, džungle, pouště). Každá epizoda je formována jako realistická situace, která může z nenadání nastat a Les ukazuje a vysvětluje jak postupovat, aby člověk přežil a dostal se do civilizace. Každá epizoda je dlouhá jeden týden a přináší hroznou spoustu zajímavých a užitečných informací. Les je navíc v divočině sám a tahá cca 25kg kamerového vybavení a tvrdí, že samotné filmování - záznam z přežívání zabírá cca 60% času (lze si tak trochu představit jak moc musí přežívání fakt, že ho musí ještě natáčet z různých úhlů a několika kamerami komplikovat). Maximální hodnocení, rozhodně! ()

Vanshua 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně mnohem zajímavejší pořad o přežití než Man vs. Wild, kde jde hlavně o napětí a situace, které ho přinášejí jsou vyhledávány, podkreslovány náladotvornou hudbou a v poslední sérii mi přijde, že snad i spouštěny a schválně vyhrocovány. Myslím si, že naučnej prvek už jde doopravdy hodně stranou a Man vs. Wild je jen dobrodružnej pořad zasazenej do atraktivních lokací, tomu by odpovídaly i upoutávky na poslední sérii, které běžely nedávo na Discovery... Taky mě fascinuje, jak se zde pořád trvá na omezeném základním vybavení jako je nůž, křesadlo a čutora, když v pořadu prostě nejde o souvislé přežití a využívání toho, co je k dispozici, ale podle mě o divácky atraktivní pobyt v nejrůznějších lokacích. Survivorman je trochu jinde. Pravidla jsou daná a cizí pomoc vždy otevřeně přiznaná, pokud k ní dojde. To, že Les všechno sám točí, také znamená, že se nepouští do žádných opičáren jako Bear a pořad je o to naučnější. Nelpí se na omezeném základním vybavení, na tom jsou ostatně postaveny i výchozí situace pro jednotlivé epizody, a nedostavuje se tak pocit, že jsou si epizody až příliš podobně s opakujícími se typy jednotlivých prostředí. Tohle pojetí mi jednoduše přijde mnohem lepší. Taky si myslím, že o lecčems hodně vypovídá, že oficiální díl ze zákulisí natáčení přišel u Survivormana ihned po první i druhé sérii a u Man vs. Wild až na konci té poslední. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Skromný a vtipný Kanaďan, napoly Paľo Barabáš, napoly Robinson. Nehrá sa v divočine na mača ani na holdovača extrémnych športov, správa sa ako hociktorý rozumný človek stratený v nehostinnom prostredí, zúročuje svoje poznatky z filmáriny aj prežitia v divočine. Les Stroud je v tomto žánri neprekonaný priekopník. Všetci ostatní ho len zbožne napodobňujú. Ale majstra tak skoro nikto neprekoná. P.S. Stroud oficiálne vlastní práva na epizódy odvysielané pred rokmi v televízii, a môžete si ich legálne pozrieť na jeho oficiálnom videokanáli. //// Zaujímavé komentáre: Terva, bloodvomit, ThomasCrown ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • Pri niekoľkých príležitostiach bola Lesovi Stroudovi poskytnutá puška z bezpečnostných dôvodov, alebo ako súčasť situácie prežitia. Napríklad v epizóde prvej sezóny "Kanadská arktická oblasť," miestni experti, s ktorými konzultovali, trvali na tom, že kvôli ľadovým medveďom ho nesmú pustiť bez pušky. (Scraffy)
  • Počas nahrávania každej epizódy je Les Stroud sám a sám prevádzkuje všetky kamery, zatiaľ čo jeho podporný tím ho sleduje z diaľky. Je vybavený iba svojim oblečením, kamerovým vybavením, harmonikou, multifunkčným nástrojom a často "každodennými položkami," ktoré sú relevantné pre konkrétnu situáciu prežitia alebo miestne prostredie. (Scraffy)
  • Podľa internetovej stránky programu, bola každá lokalita vyhľadávaná a plánovaná hlavným predstaviteľom Lesom Stroudom a jeho tímom, ktorí sa poradili s odborníkmi na prežitie a domorodcami z každej oblasti. (Scraffy)

Reklama

Reklama