Reklama

Reklama

Žádný politik 20. století nevládl tak dlouho takovou absolutní mocí jako Stalin. Stalin vedl válku bez ohledu na vlastní ztráty a vítězstvím v ní získal pro Sovětský svaz vliv v polovině Evropy, který přetrval téměř padesát let. Vražda jako prostředek k zajištění vlastní moci byla pro diktátora Stalina samozřejmostí.

1. Mýtus (Der Mythos)  Byl srovnáván s carem Petrem Velikým. Jako kdysi on zahájil velkou průmyslovou revoluci a novou etapu ruské expanze. Nejraději se viděl jako filmový hrdina v roli otce vlasti, v roli velkého vojevůdce a vítěze nad Hitlerem. Kult Stalinovy osobnosti formoval celou jednu generaci. Nikdo v moderních dějinách nedokázal nahradit skutečnou postavu propagandistickým obrazem jako Josif Stalin. Jeho oběti jsou pohřbeny po celém území bývalého Sovětského svazu: otroci, vyhnanci, deportovaní, vyhladovělí. Přesto po jeho smrti lidé, které utiskoval, plakali...
Nebyl to skutečný Stalin, kterého oplakávali. Byl to jeho kult, pohádka o vůdci pracujících.

2. Válečník (Der Kriegsherr)   Chtěl být pokládán za největšího vojevůdce všech dob a národů. Lid však zvítězil ve válce ne díky Stalinovi, ale navzdory Stalinovi.
Na vítězné přehlídce v Moskvě v květnu 1945 se Stalin nechává oslavovat jeho největší vojevůdce všech dob. Oslavné filmy, romány, hry ba i opery měly zakrýt skutečnost, že jím nařízené čistky v důstojnickém sboru i jeho vedení války přivedlo Sovětský svaz na okraj propasti. Teprve, když nechal rozhodovat své generály, došlo k obratu. Slávu si však uměl přivlastnit a z pozice velkého vítěze vystupoval i na setkáních s představiteli Spojenců. Tam se projevila nejen Stalinova vyjednávací schopnost, ale i skutečná síla, kterou Sovětský svaz představoval. Jako vojevůdce Stalin zklamal - ale přesto byl největším vítězem.

3. Tyran (Der Tyrann)   Čtvrt století terorizoval svůj lid. Když zemřel, lidé, které utiskoval, plakali... Dal deportovat nebo popravit miliony lidí, které označil za nepřátele Sovětského svazu. Další miliony nechal záměrně vyhladovět, aby otevřel cestu kolektivizaci zemědělství. Teror se nezastavil ani před vedením strany: staří revoluční spolubojovníci, delegáti sjezdu, vysocí důstojníci - všichni končí před popravčí četou. Zemí se valila vlna špionománie - a miliony nevinných se staly obětí udavačů. Všechno bylo na jeho rozkaz - a přece si nešťastníci za ostnatým drátem gulagů říkali: "Kdyby tohle Stalin věděl!" Psali mu dopisy a žádali ho o pomoc. Tak hluboká byla víra v jeho spravedlnost a moudrost. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (2)

  • Seriál čerpá, okrem iného, zo súkromného archívu diktátora, ukazuje aj menej známe filmové úryvky, fotografie a dokumenty o Stalinovi a využíva aj rozhovory so žijúcimi svedkami doby. (Arsenal83)

Reklama

Reklama