Reklama

Reklama

300 Sparťanů

(TV film)
  • Česko 300: Poslední vzdor (více)

Obsahy(1)

Na vrcholu řecko-perských válek vedl král Persie Xerxes největší armádu, jaká kdy byla sestavena po dobu dobývání Řecka. Leonidas - spartský král, spolu se třemi stovkami bojovníků a několika tisíci Řeků čekal na jeho vojska, která čítala přes 300 tisíc mužů, v úžině u Thermopyl. Sparťané a jejich spojenci čekali na svého nepřítele v úzkém průsmyku sedm dní a nocí. Těžce vyzbrojená perská armáda nebyla schopna na tak malém prostoru vůbec manévrovat. Sparťané a jejich spojenci bojovali, dokud nebyl poslední nepřítel mrtvý. Hrdinství těch, kteří bojovali a nakonec zemřeli, pomohlo určit směr západní civilizace a dalo řeckým městským státům čas sestavit armádu schopnou vzdorovat Peršanům. Jejich taktika je dodnes vyučována na vojenských akademiích po celém světě. Je uváděna jako dokonalý příklad správně zvolené strategie, která zabezpečila vítězství nad nesrovnatelně silnějším protivníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

jenik71 

všechny recenze uživatele

Tento dokument rozhodně řadím mezi ty kvalitnější. Je tu perfektně vysvětleno, jak se vojáci od dětských let vychovávali, co samotnému střetu předcházelo, srozumitelně je tu vysvětlena vojenská taktika, výzbroj a charaktery nejdůležitějších postav. K tomu jsou k dispozici přehledné mapy s nezbytnými animacemi, kde si uděláte celkový přehled o bojové taktice. Pro mě je větším přínosem tento dokument, než tolik vychvalovaný film 300: Bitva u Thermopyl. Proto také dávám maximální hodnocení. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Kua len 5*? 300 Sparťanov dáva nový rozmer slovám: "keď je maximum málo". Výborný dokument, ktorý nejednému fanúšikovi histórie navodí orgazmické stavy. Nádherné rozpracovanie starovekej bitky. Nádherná štúdia taktiky a podrobné rozdiferencovanie výzbroje či hlavných protagonistov oboch strán posúva dokument na filmový Olymp. Tak ako filmových 300 ani táto dokumentačná verzia v ničom nezaostáva ani čo sa tíka digitálnej stránky. Pre mňa vcelku nové informácie zasadené do historického kontextu ohromili hlavne jednoduchým a zrozumiteľným podaním. Žiadne suché vymenovanie faktov. Jemné domnienky či predpoklady dokresľujú svetoznámy príbeh. Ešte raz, výborný snímok, ktorý mi vyrazil dych a nieje určený len na jednorázovú projekciu. Pre mňa klenot! ()

Reklama

qVitek 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument. Odpustím pár maličkostí, jako občasné připomenutí situace o co vlastně jde. Ukazuje v souvislostech poutavou formou "pravdu" o legendární bitvě. Některé věci obzvlášť zajímavé, jako směšná armáda nesmrtelných, kteří neměli ani helmy ale jen černé oblečení na strašidelný efekt:) Tento dokument hezky popisuje i kořeny naší západní kultury. Nejde jen o bitvu, ale i o přežití demokracie v souvislostech... ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Skvěle se hodí jako doplněk k filmu "300: Bitva u Thermopyl". Krásně si to všechno dáte dohromady, jak to všechno bylo. Zjistíte, jak se dějiny opravdu psaly, jak to tehdy fungovalo a také si uvědomíte, že u filmu je dost věcí hodně nadsazených (počty jednotek, možná i druhy - protože zde se mluví jen o pěchotě a jízdě, sloni atd. zmíněni nejsou). Jen škoda té příšerné digitální animace, kterou jsme po celou dobu provázeni. S tou si teda mohli pohrát trošku více, je to hodně rušivé a nekvalitně provedené. Proto dávám tak nízké hodnocení, jelikož tento dokument byl bohužel pastvou pouze pro mozek a ne pro oči. ()

Mauric 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by měl vypadat "správný" dokument. Vše je tu srozumitelně vysvětleno, předvedeno a pěkně zanimováno. Divák se s tímto dokumentem může přít ohledně několika zmíněných historických "faktů" či mu vyčítat, že nejde v některých důležitých pasážích dosti do hloubky, nebo být znuděn vyprávěním, jež se nese ve stylu "začneme úplně od začátku a po lopatě", ale na to, s prominutím, sere pes. Přenesení bitvy do širších souvislostí kvituji. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama