Reklama

Reklama

300 Sparťanů

(TV film)
  • Česko 300: Poslední vzdor (více)

Obsahy(1)

Na vrcholu řecko-perských válek vedl král Persie Xerxes největší armádu, jaká kdy byla sestavena po dobu dobývání Řecka. Leonidas - spartský král, spolu se třemi stovkami bojovníků a několika tisíci Řeků čekal na jeho vojska, která čítala přes 300 tisíc mužů, v úžině u Thermopyl. Sparťané a jejich spojenci čekali na svého nepřítele v úzkém průsmyku sedm dní a nocí. Těžce vyzbrojená perská armáda nebyla schopna na tak malém prostoru vůbec manévrovat. Sparťané a jejich spojenci bojovali, dokud nebyl poslední nepřítel mrtvý. Hrdinství těch, kteří bojovali a nakonec zemřeli, pomohlo určit směr západní civilizace a dalo řeckým městským státům čas sestavit armádu schopnou vzdorovat Peršanům. Jejich taktika je dodnes vyučována na vojenských akademiích po celém světě. Je uváděna jako dokonalý příklad správně zvolené strategie, která zabezpečila vítězství nad nesrovnatelně silnějším protivníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Sympatický dokument, který přináší reálně vypadají Peršany, říká i něco zajímavého o jejich říši, nevěnuje se pouze Sparťanům, široké rozpětí hostů od beletristů po historiky. Dokument sráží ani ne tak délka, jako spíše nekvalita informací na úplný závěr, občasné chyby a ne úplně šťastně zvolené tempo a řazení událostí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Výbornně ztvárněný dokument bitvy u Thermopyl i událostí, které k ní vedly. Dokument se zabývá jak spartskou společností, tak králem Xerxem, dotkne se bitvy u marathonu, situace mezi řeskými městskými státy a samozřejmě největší prostor nechává samotné bitvě v Thermopylské soutěsce. Potěší i důležitá role athénského vojevůdce Thémistokla, který u Thermopyl hrál velmi důležitou roli, na což se často zapomíná. povedené jsou hrané sekvence a animace. Jediný problém jsem měl s neustále se opakujícími sekvencemi, které měly jediný úkol a to celý dokument natáhnout. Ale to vem čert. Kdyby se podobná péče věnovala dalším velkým bitvám, byl bych víc než spokojený. 90% ()

Reklama

jenik71 

všechny recenze uživatele

Tento dokument rozhodně řadím mezi ty kvalitnější. Je tu perfektně vysvětleno, jak se vojáci od dětských let vychovávali, co samotnému střetu předcházelo, srozumitelně je tu vysvětlena vojenská taktika, výzbroj a charaktery nejdůležitějších postav. K tomu jsou k dispozici přehledné mapy s nezbytnými animacemi, kde si uděláte celkový přehled o bojové taktice. Pro mě je větším přínosem tento dokument, než tolik vychvalovaný film 300: Bitva u Thermopyl. Proto také dávám maximální hodnocení. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mi trochu vadilo,že mi tu o tom přednášejí američani,ale nikdo jiný na to asi nemá prachy a čas,tak co.Protože mám hrozně rád oslavnou adaptaci komiksu,tak mě tohle zajímalo a nenudil sem se ani vteřinu.Dozvěděl sem se o všem co předcházelo a následovalo a jaký význam tenhle odpor u Thermopyl měl pro svět.Upravíme si počty(což je stejně fuk,protože jít proti přesile 50:1 je prostě hardcore),zjistíme,že Leonidas nebyl jediný řecký hrdina,a že Xerxes taky nebyl žádný ocas.Bavilo. ()

Pidzey 

všechny recenze uživatele

O dob kdy jsem viděl Snyderuv film mě tahle část historie velmy zajímá.Tohle je velice povedený dokument.Který nám říká snad vše co je známo o téhle slavné bitvě,Např.ukazuje že Leonidas byl až druhým největším hrdinou bitvy.Ukazuje jakou váhu na sobě museli Sparťané nosit a jak se vlastně svičili a ukazuje že Nesmrtelní nebyli zas takový řízci jak by to mohlo z jejich jména vypadat.Pro mě jeden z nejlepších(ne-li nejlepší)dokumentů co jsem viděl. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama