Reklama

Reklama

American Teen

Trailer

Dokument o maturantech střední školy v malém městě státu Indiana. Film sleduje životy pěti teenagerů, typické vzorky středoškoláků. Atlet, oblíbená dívka, lamač srdcí, princeznička, rebel i outsider - všichni začínají první den posledního roku výuky. Jsou studenty maturitního ročníku jedné školy v malém městě státu Indiana  Potýkají se se svými nejistotami, zájmovými skupinami, žárlivostí, prvními láskami a zlomenými srdci. Přitom se snaží správně rozhodnout o své budoucnosti. Filmová režisérka Nanette Burstein natáčela denně po dobu 10 měsíců s velkým pochopením. Výsledkem je film nad rámec stereotypu střední školy, která představuje pro mladé lidi bránu k dospělosti. S neobyčejnou intimitou a velkou dávkou humoru zachycuje dospívání a tlaky, které přicházejí od vrstevníků, rodičů a v neposlední řadě i od sebe samých. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi to hodne, a o mladých v USA to vypovedalo viac než všetky tie ich prisprostlé seriály ( hoci nutno povedať, že tie decká neboli o mnoho odlišnejšie než akýkoľvek náhodne vybraný priemer u nás ). Bez démonizácie aj idealizácie. zdanlivo veľmi nestranne, necháva režisérka päticu vybraných stredoškolákov rozprávať a prežívať ich maturitný ročník... ale celkom zásadná otázka v tomto prípade je, do akej miery bola skutočne „objektívna“ a iba „náhodou“ „pri tom“. Neviem si predstaviť, že by sa dali aktéri natáčať pri niekedy aj mimoriadne intímnych či usvedčujúcich situáciách, a ak, tak bez nejakého toho „hrania“. Vychované v krajine konzumu a televízie musia si predsa uvedomovať, že sa stávajú hviezdami svojej vlastnej show, hoci možno inak zameranej ako obvyklé vysielané senzácie a triviality... Alebo že by sa tam všade režisérka vyskytla iba „náhodou“ ? Je samozrejme otázne, koľko času s nimi celkove strávila a koľko materiálu natočila, teda z čoho všetkého sa dalo vyberať... Dokument z natáčania tohto dokumentu by bol možno zaujímavejší než samotný AMERICAN TEEN... ()

swoulen 

všechny recenze uživatele

Na první pohled svěží dokument. Vypadá to, že Nanette měla při castingu šťastnou ruku a vybrala ty správné aktéry, se kterými, ať chcete nebo ne, začnete pomalu sympatizovat. Hannah Bailey má docela potenciál, uvidíme, co z tý holky nakonec vyroste. Na druhý pohled bohužel zjistíte, že zápletky jsou nenásilně vykonstruované a "teens" pravděpodobně asi taky nebudou vybráni losováním z klobouku. Do budoucna by si měla Nanette nacvičit, že výběr oblečení nebo změna barvy vlasů by měly mít určitou časovou posloupnost. Takže suma, nerozhodně, sumárum, docela příjemný pokoukání, charismatická Hannah, slušivý Mitch a jsem zvědavá, jestli se dočkáme za pár let dalšího dílu. Ale Nanette prosím, teď už fakt dokument. (75%) ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Žánr klame tělem. Jedná se spíše o jakousi mozaiku v dokumentárním stylu silně inspirovanou skutečným životem. Chvílemi i člověk přemýšlí, zda na nás Nanette Burstein nešije jednu velkou boudu a není to všechno pseudodokumentární satira (jako De Palmovo Redacted), protože ty známé teenage kýče a klišé najdeme ve filmu snad všechny. 65 % ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Něco na rozmezí dokumentu a autentického zinscenování. Každopádně znamenité, a to hodně. Doprovázeno dobrým soundtrackem, celý děj má hlavu a patu, spád a výpovědní hodnotu. Faktor nudy se většinu času pohybuje (na "dokument") hezky nízko a pár point k zamyšlení tam člověk najde. Sečteno a podtrženo, tuhle sondu do "maloměstského" dospívání teenagerů v USA nemůžu jinak, než doporučit. ()

Mytologie 

všechny recenze uživatele

Středoškoláci vtěstnaní do jednotlivých rolí (okolím, sami sebou, režisérkou?) si hrají svůj život. Žádná z postav (až na princezničku) nebyla úplně černobílá. Myslím, že se podařilo zachytit mnohovrstevnaté charaktery aktérů. Díky tomu vznikl autenticky vypadající dokument o důležité (možná i přelomové [době], kdy se po maturitě rozhodují kam půjdou na školu, jaký si najdou job, zahrnujíc rozchody a partnerské zvraty, plány, sny a nutné kompromisy, hledání způsobů jak do světa vykřičet své já...) části jejich životní etapy. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Ocenění za nejlepší režii na filmovém festivalu Sundance 2008. (swoulen)

Reklama

Reklama