Reklama

Reklama

Prima sezóna

(festivalový název)
  • USA The Swell Season
Trailer

Obsahy(1)

Na řadě festivalů oceněný hudební dokument je intimní výpovědí o vztahu protagonistů, hudební dvojice Glena Hansarda a Markéty Irglové. Snímek Prima sezóna nevychází jen z názvu hudební skupiny, kterou Hansard s Irglovou založili, ale „skvělá sezóna“ je i určitou paralelou jejich osobního vztahu. Ten nedokázal obstát proti tlaku médií, vývoji kariéry a náhlé popularitě této oscarové dvojice. Snímek zaujme nejen autentičností, ale především emocionální křehkostí a vnitřní silou příběhu, který je zcela všední, ale i určitým způsobem neobyčejný. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Entity 

všechny recenze uživatele

Řekla bych, že jsem jeden ze skalních fanoušků Glena Hansarda a zhlédnutí tohoto dokumentu jsem dlouho odkládala. Nikdy mi k těmto dvěma neseděla přílišná publicita a proto mě tolik zarazilo, když jsem se dozvěděla, že má vyjít dokument o jejich vztahu a hudbě. Nevěděla jsem, že to bude až tak intimní - jinak bych je rozhodně nechtěla vidět kompletně nahé na pláži, slyšet jejich hádky. Některé scény jako skládání písniček s notebookem nebo 'Who cares?' konverzace byly hezké, ale... Tenhle dokument mě na chvíli uvedl do deprese a kvůli němu dostává Strict Joy poměrně hořkou pachuť. Trochu to pro mě vytáhla závěrečná scéna se 'Say It To Me Now' a tak dávám tři hvězdičky a zavírám notebook, než si to rozmyslím a dám ještě méně. ()

stereolab 

všechny recenze uživatele

Koncertní DVD Glena Hansarda,Markéty Irglové a dalších dvou hostů z "The Artists Den" v Seattlu mapuje jejich dosavadní tvorbu z Swell Season a Once.Navíc se Glen připomíná i pár věcmi z repertoáru The Frames.Koncert je akustický,dravější projev Glena s vtipnými komentáři mezi písněmi jde s lyrikou Markéty výborně dohromady.Ti dva si prostě dobře rozumějí a tak je koncert pohodový a fanoušky určitě nemůže zklamat.Pro mě a pro všechny další romantiky- Povinnost! Oprava a doplnění (20.9.2018)..můj původní komentář se nevztahuje k uvedenému dokumentu,ale ke koncertnímu DVD se stejným názvem Swell Season-Live from the Artists Den.V době jeho psaní jsem ještě o existenci dokumentu se stejným názvem nevěděl,respektive v té době nebyl ještě realizován. ()

Reklama

Fifer 

všechny recenze uživatele

Tohle bude dlouhý komentář, předem varuju. Předně je třeba říct, že už. Stereolab komentuje patrně zcela jiné dvd, tohle není žádné koncertní dvd, ale dokument a skoro žádná písnička zde nezazní v původní délce, jsou tu jen krátké ukázky z koncertů, což je v pořádku, protože hudba je tu až na druhém místě. Co si myslet o duu Markéta-Glen? Existuje skutečný pár a pak jeho mediální obraz. Ten skutečný pár mám moc rád, ten mediální už méně. A to je ten problém, oba sice v dokumentu nesčetněkrát zopakují, jak jsou jim protivné některé móresy showbyznysu, ale proč tedy točí dokument, který dál živí tento med. obraz? Glen byl exhibicionista a divoch vždycky, to chápu, ale Markéta? Neustále v rozhovorech dává najevo svou zdánlivou křehkost a introverzi, ale natočí plachá dívká debitující celovečerní film, kde hraje velice dobře? Nechala by se plachá dívka neustále snímat kamerou, nechala by se natáčet při hádce s Glenem, kde je přítomen i její otec? Svlékla by se před kamerou?(ačkoliv uznávám, že je rozdíl mezi celebritou, co se svlékne do magazínu a dívkou, která se svým partnerem skočí nahá do vody.).To sum it up, it seems to me that sound and letters don´t agree. Něco tady nehraje. Markéta se prostě nějak mediálně prezentuje, ale ve skutečnosti je dle mého názoru daleko pragmatičtější a extrovertnější a jen důmyslně buduje svůj obraz plaché dívky z filmu Once. To však nic nemění na tom, že si jí moc vážím a obdivuji její cílevědomost, pracovitost a hlavně intelekt. vyspělost. My gosh, já vím,že se říká, že holky dospívají dříve, ale stejně je to zarážející, když vidíte, jak má tato náctiletá holka mnohdy smysluplnější a vyzrálejší argumenty, než její 40.letý přítel. Dokument sám je působivý a není nijak kýčovitý. Vadil mi jen Glen hrající v nějaké keltské zřícenině (asi?), to jsem si říkal, jestli přijde na řadu Markéta v lidovém kroji pějící na Radhošti. A pak mi taky vadily ty partnerské hádky, které nemám v dokumentu rád, protože jsou a vždycky budou umělé a aranžované. Autoři prostě museli do dokumentu nějak dostat, že se ti dva rozešli. Celkově je to velmi unikátní dokument, právě proto, že nutí člověka neustále přemýšlet, kdy mluví oba sami za sebe a kdy hrají role svého med. obrazu.BTW: Už aby hráli Frames zase v ČR, chybí mi. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama