Reklama

Reklama

Panorama of Calcutta

  • USA Local Scenes Calcutta
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Indie / Velká Británie, 1899

Obsahy(1)

První dokument jaký mohlo lidské oko zpatřit trvá necelé dvě minuty a pochází s Indie z devatenáctého století. (Vojtino)

Recenze (5)

Radko 

všechny recenze uživatele

Neviem, odkiaľ zobrali užívatelia Vojtino, Webb, Stanislaus presvedčenie, že ide o prvý dokumentárny film. Je to prostý kamerový záber brehu rieky z lode, pričom podobné filmy sa robili už niekoľko rokov predtým. Ide o klasický minútový výjav z exotickej krajiny, tak častý v prvých rokoch kinematografie. Žiadny prelomový zázrak. Zaujímavý je rôznymi činnosťami ľudí na brehu - plákajú handry, schovávajú sa pod veľkými slnečníkmi a kadečo iné. Odlišnosť odievania, množstvo ľudí a odlišná architektúra nábrežia rieky na rozdiel od európskych - to všetko boli a sú dostatočné lákadlá, schopné zaujať diváka aj po vyše stovke rokov od nakrútenia. Dokumentárne prvenstvo však medzi zaujímavosti tohto filmu určite nepatrí. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

První dokument. Loď v pohybu na které je umístěna statická kamera zabírá lidi u vody včetně lodí. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film mal veľký dokumentárny význam. V duchu som si položil otázku, čo sa odvtedy tam zmenilo a myslím, že zrejme len voda je špinavšia, ľudí viac a prostredie asi horšie. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

V porovnání s ostatními "dokumenty" tehdejší doby se mi záběry na Kalkatu z přelomu 19. a 20. století velmi líbily a bylo to prostě něco nového, na rozdíl od záběrů na Londýn, New York, případně nějaké méně známé euroamerické město, protože to všechno vypadá stejně. Tyto záběry jsou navíc zachované ve slušné kvalitě a jsou z toho prostě cítit ty dálky, vůně indických tržišť...prostě exotika. ()

Lewaso

všechny recenze uživatele

a) Tento filmík je jedním ze série prvních dokumentů o Indii pro společnost Warwick Trading Company. b) Bohužel nebyl natočen v Kalkatě, ale ve Váránásí, původní název (Panorama of Calcutta, India, from the River Ganges) naznačuje řeku Gangu, což jediné z názvu souhlasí. c) Trvá pouze 1:20 minut. ()

Reklama

Reklama