Reklama

Reklama

Letečtí stíhači v boji

(seriál)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál Letecké souboje se zabývá tematikou vojenského letectví a přináší historické rekonstrukce vzdušných soubojů, které se odehrály za první a druhé světové války, Korejské války, války ve Vietnamu i v menších konfliktech, například ve válce v Zálivu či v Šestidenní válce. Bývalí bojoví piloti se v pořadu podělí o své zkušenosti ze skutečných leteckých soubojů, kterých se zúčastnili a počítačové animace poskytnou divákovi lepší představu o tom, jaké to je být účastníkem vzdušného boje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

vitak69 

všechny recenze uživatele

Seriál mi příliš jako jen proamerický nepřipadá, jistě natočili ti amíci a v Tichomoří bojovali prakticky sami proti Japoncům. Nevidím na tom nic divného, když někdo natočí dokument o hrdinech své země. Domnívám se, že přímo debilních sovětských filmů je podstatně více, které oslavují Rudou armádu (a mají zde pro mně nepochopitelně vysoké hodnocení) a která se chovala jako stádo kobylek, kam vstoupila, několik desítek let tráva nerostla. To, že kradla hodinky a kola bylo to nejmenší. Tento seriál nevychvaluje jen americké letce, ale třeba i Izraelské a přiznává, že Izraelští piloti jsou nejlepší na světě, tedy lepší i než američtí piloti. Zajímavé je, že život japonského pilota neměl prakticky žádnou cenu, jelikož japonská letadla nebyla prakticky pancéřovaná a ani japonský pilot neměl za sebou ocelový pancíř, tak jak to bylo zvykem u ostatních účastníků II. světové války. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Několik dílů jsem viděla díky tomu, že můj otěcko miluje všechno, co se týká letadýlek - a docela mile mě překvapilo, jak dobře jsou Letečtí stíhači ošetření po dramaturgické stránce. Doopravdy se zatajeným dechem sledujete rekonstrukci souboje a dokonce nevadí, že vyprávění se v polovině přeruší a autoři vám nabídnou backround. Co tedy trochu vadí, jsou takové ty namachrované řeči pilotů ( "Vypálil jsem, Mig vybuchnul, já pak proletěl troskama a vybombardoval celou vietnamskou základnu. Parťák nemoh lítat, tak jsem ho čumákem letadla dostrkal až na domácí základnu...". - člověk si chtě nechtě vzpomene na Harmona Rabba :-). A souhlasím s tím, že seriál je hodně jednostranný a ukazuje jen bitvy, ve kterých Američané vyhrali. Taková trošilinku agitka... Proto taky mluvím o seriálu a ne o dokumentu. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý seriál, který při vhodném dávkování dílů snad ani nemůže začít nudit. Leckdy neuvěřitelné historky ve spojení s dokonalou animací, k tomu bezchybný komentář osvědčeného Alfreda Strejčka. Moje nejoblíbenější díly se věnují legendárnímu Robinu Oldsovi (hned první část první řady), černošským letcům z Tuskegee, pilotům bombardérů, boji v nízké výšce, honu na Bismarck, prvoválečným soubojům dvoj a trojplošníků a také "tajným" zbraním - hlavně mému oblíbenému Me-163. Vydejte to už někdo na DVD! ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající dramaturgie dělá ze seriálu jeden z nejzábavnějších rekonstrukčních projektů současnosti. Popisy manévrů se sice pořád opakují, ale o leteckých soubojích se lze dozvědět docela dost. Problém ovšem přichází ve chvíli, kdy veteráni začnou nostalgicky popisovat své hrdinství a seriál začne sprostě lhát o poměrech sil (týká se to hlavně války v Pacifiku - viz bitva u Leyte). I když je to neobjektivní, dokážu seriálu odpustit, že vybírá vítězné bitvy spojenců, ale za ty patetické žvásty o souboji Davida s Goliášem si Dogfights zasluhují vyhazov z dokumentárního žánru. Je to škoda, protože s trochou objektivity a pokory mohlo jít o opravdu dobrý seriál... 50% ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Aha, tak takhle si Amíci představují dokumentární film... Ovšem výsledkem je mimořádně nabubřele podaná prezentace na téma "Američtí piloti jsou nejlepší na světě". V jednostranně zaměřené prezentaci zcela chybí širší souvislosti operace, chybí reakce druhé strany, jaký další vliv měla a zda vůbec měla tato operace vliv na další vývoj války, chybí politická reakce možná i Sovětského svazu a další data. Tohle byla prostě zjednodušená střílečka, víc nic. Ta jedna hvězdička je pro grafika za hezky udělané letecké souboje, zobrazené pomocí počítačové grafiky. Slovo "dokumentární" bych však doporučoval používat pro jiné pořady, než-li je tento. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • K seriálu byla vytvořena i počítačová hra s názvem "Dogfights: The Game", jejíž obsah je se seriálem úzce spjat. (Terva)

Reklama

Reklama