Reklama

Reklama

Letečtí stíhači v boji

(seriál)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál Letecké souboje se zabývá tematikou vojenského letectví a přináší historické rekonstrukce vzdušných soubojů, které se odehrály za první a druhé světové války, Korejské války, války ve Vietnamu i v menších konfliktech, například ve válce v Zálivu či v Šestidenní válce. Bývalí bojoví piloti se v pořadu podělí o své zkušenosti ze skutečných leteckých soubojů, kterých se zúčastnili a počítačové animace poskytnou divákovi lepší představu o tom, jaké to je být účastníkem vzdušného boje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

Dimo 

všechny recenze uživatele

Nuda. Nebaví mě to. Všechny díly mají skrz na skrz dost podobné schéma, zlí Vietnamci, Němci, Korejci, prostě kdokoliv, provedou nějakou lumpárnu stíhačům z USA, ti se pak vrátí a v jiné bitvě jim dají za vyučenou. K tomu stále opakované záběry a patriotismus lezoucí ze všech koutů moc nemusím. Je to dobře vymyšlené, digitalizace je i občas věrná a jako rekonstrukce bitvy i zajímavá, alespoň pro fandy ano, ale protože tohle zkrátka není nic, co by mě bavilo, nemůžu ohodnotit nijak valně. ()

Gediman 

všechny recenze uživatele

Pěkné CGI letecké souboje s efektem kamery alá Battlestar Galactica. To je asi tak vše pozitivní. Následují negativa: simulace jsou po chvíli poněkud nudné, někdy také špatně sestříhané (např. v jednom záběru stíhačka odpálí všechny rakety, v dalším je ale zase má, a v dalším už zase ne), zcela z pohledu Američanů - piloti při svých popisech neustále machrují a dělají si z nepřítele srandu, navíc polovina historek co tam napovídají se dá jen těžko dokázat (u většiny např. byli jen oni sami, takže žádní svědci) a někdy vypadá dost absurdně. Dokonce tam ani nejsou příliš vidět sestřely amerických letounů, ačkoliv sem tam se o nich okrajově zmíní. Takhle to prostě vypadá, že Američané všechny nepřátele kosili jak piloti X-Wingů TIE Fightery. ()

Reklama

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Hodnotím po zhlédnutí prvních třech dílů. Díly byli velmi podobné, takže ani nečekám, že by se mé hodnocení mělo změnit. Je to skvělý nápad, naanimovat letadla v bojových akcích a přiznávám, že já se na tu podívanou velmi těšil. Bohužel jsem si nevšiml, že tento seriál je americký. Já bych se nebál označit ho za propagandistický. Američané jsou zde ti nepřemožitelní, kteří vždy vyzrají nad svým nepřítelem a to buď pomocí vyspělejší techniky, nebo mazaností svých velitelů. To, že amíci, vždy v boji proti přesile zvítězili, mi přijde dosti nereálné, ale spíš se chlubí jen těmi boji, kde slavně zvítězili. Já ovšem tomuhle dokumentu všechno takříkajíc nežeru, a to je podle mě u dokumentu celkem problém. Tento dokument bych svým pojetím přirovnal k Československému týdeníku, kde naopak sověti byli ti dobří a kapitalisté ti špatní. Tady se to ovšem dělí na amíky a ty ostatní. Přesto se zde objeví sem tam nějaká zajímavost, které se dá věřit. Takže za to a za nápad dávám 2 hvězdy. ()

vitak69 

všechny recenze uživatele

Seriál mi příliš jako jen proamerický nepřipadá, jistě natočili ti amíci a v Tichomoří bojovali prakticky sami proti Japoncům. Nevidím na tom nic divného, když někdo natočí dokument o hrdinech své země. Domnívám se, že přímo debilních sovětských filmů je podstatně více, které oslavují Rudou armádu (a mají zde pro mně nepochopitelně vysoké hodnocení) a která se chovala jako stádo kobylek, kam vstoupila, několik desítek let tráva nerostla. To, že kradla hodinky a kola bylo to nejmenší. Tento seriál nevychvaluje jen americké letce, ale třeba i Izraelské a přiznává, že Izraelští piloti jsou nejlepší na světě, tedy lepší i než američtí piloti. Zajímavé je, že život japonského pilota neměl prakticky žádnou cenu, jelikož japonská letadla nebyla prakticky pancéřovaná a ani japonský pilot neměl za sebou ocelový pancíř, tak jak to bylo zvykem u ostatních účastníků II. světové války. ()

MrBurns odpad!

všechny recenze uživatele

Grafika není špatná asi tak jako IL2, což je můj oblíbený simulátor. Daleko horší je to ale s obsahem, protože Dokumentární / Historický / Animovaný to není ani omylem. Bohužel to jsou někdy podle mě dost přibarvené (asi jako rybáři chytají tááááááákovoudle rybu) historky několika pilotů. Dále nesnesu to buranství jakým je to vše podáno ( joooo sejmul sem ho atp ... ). Jako náborová propaganda je to za 5*, ale jako seriózní dokumet je to pro mě jasnej odpad! EDIT stáhl jsem si většinu zbývajících dílů a skoukl to v originále, dojem je asi lepší protože sem samozžejmě 100% zaodchyt a tak bylo méně patriotismu + . Ale o to více začnou vadit nepřesnosti a chyby (namátkou P-40 představovat jako nějaké extra odolné letadlo dost sporné, stovnání výzbroje Hellcat vs. Zero - 6 kuometů vs. 2 kulomety a 2 kanony, kdyby uměli počítat, tak zjistí, že hmotnost palebné dávky zera za např. 2s je díky kanonům daleko vyšší). Nejzdařilejší jsou díly o Bismarckovi, Bitva u Leyte a s Israelským letectvem. Každopádně opomenout v serialu o leteckých soubojích německá esa nebo japonce je břídilství. Tuším zě někteří spojenečtí piloti se přiblížiili 50 sestřelům, ale co je to proti němcům ,kterých bylo dost s 200 a více vítězstvími (nejvíce je asi 340 sestřelů). ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • K seriálu byla vytvořena i počítačová hra s názvem "Dogfights: The Game", jejíž obsah je se seriálem úzce spjat. (Terva)

Reklama

Reklama