Reklama

Reklama

Gruzínská kronika XIX. století

  • Sovětský svaz Gruzinskaja chronika XIX veka (více)
všechny plakáty
Sovětský svaz, 1979, 76 min

Obsahy(1)

Tísnivé podobenství o ztrátě duchovních hodnot a morálních zásad, o likvidaci přirozeného světa, který je přitom základem lidské existence. Film získal mezinárodní proslulost a dodnes je Rechviašviliho nejznámějším dílem. (NFA)

Recenze (3)

garmon 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu dolů snad za to, že mi film nedal ale absolutně žádnou naději do života? Jinak je dokonalý. Napadá mě k němu řada věcí - od zde už zmíněného Kafky přes Démanty noci, až k úvahám o tom, že jsem si nemyslel, že v temném období přelomu roku budu zas nečekaně a bez příprav vystavený ještě větší temnotě, než zažívala Maria Fefeleaga od Mircei Veroiu. Film je už svým názvem podobenstvím o tom, jak funguje oprese v prostoru bezpráví - nejde o osud Nika, ale o osud národa. Mj. oproti zde uvedené stopáži měla mně dostupná verze pouhých 63 minut. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

První film méně známého gruzínského režiséra je dílem vskutku unikátním, jelikož Rekviašvili zde známé a mnohokrát parafrázované kafkovské téma pomocí různorodých prostředků dokázal ozvláštnit natolik, až vznikl zcela nový, jinde neviděný tvar. Gruzínská kronika vypráví o petrohradském studentovi, navrátivším se do rodné vísky a o jeho snaze zachránit nedotčené lesy, ve kterých vesnice leží. Odpor úředního aparátu, dlouhé zámlky vyplněné pouze zvuky přírody, úsečné repliky, neustále prostorem proplouvající kamera, tvořící překrásné kompozice a odosobněné strohé herectví – to všechno vytváří velmi tajemnou a zneklidňující atmosféru, jejíž sugestivita nebyla planá, jak se ukáže v poslední třetině filmu. Tehdy je až téměř děsivým způsobem zobrazen vztah jednotlivce a moci, ať už je jejím představitelem cokoliv. Hrdina Niko je nejenom zabit, ale doslova zmizí z povrchu zemského. ()

Germanicvs 

všechny recenze uživatele

První díl volné Rechviašviliho trilogie je kritikou nejvíce ceněným a zároveň tím nejkrutějším dílkem této mistrovské skládačky. Hrdinové nemají šanci a podléhají nezvratnému osudu bez možnosti jej ovlivnit. Karty jsou rozdány a totalitní byrokratický systém drtí všechny naděje na realizaci spravedlnosti. Rozum je zde doslova rozmazán a rozmočen na stránkách zničených knih a vládne zde nenasytnost a touha po totalitní moci úředních šimlů a pohlavářů. Kafkovské motivy se mísí s Gogolem a ve vzduchu je cítit bezčasí, pravdivost a věčná aktuálnost. ()

Reklama

Reklama