Reklama

Reklama

Surikaty

  • Česko Rodina surikat (více)

Obsahy(1)

Strhujíci dokument provázený hlasem Paula Newmana (Ladislav Běhůnek), je o životě surikat. Stanete se svědky tvrdých lekcí, které tyto pouštní šelmy musí absolvovat a které je učí, jak vůbec přežít na drsných jihoafrických planinách. Filmaři strávili přibližně 6 měsíců pozorováním surikat v jejich přirozeném prostředí, abychom i my mohli nahlédnout do jejich společenství a pochopili alespoň částečně nebezpečné zákony neúprosné pouště Kalahari. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Kouzelně nasnímaná část život jedné rodinky surikat v krásné a nebezpečné jižní Africe - přesněji v poušti Kalahari. Dokument se zaměřuje především na každodennost života těchto vnímavých a bezprostředních tvorečků, přičemž klade velký důraz na vykreslení vazeb soudržnosti, pospolitosti a solidarity v rámci vlastní "rodiny". Sociální vazby jsou zde představeny jako nejzákladnější element soužití surikat. Hlavního hrdina "Kolo" každého určitě očaruje svým charakterem a přístupem k nelehkému životu a dospívání v poušti plné přirozených nepřátel. Doporučuji všem, kteří mají rádi filmy o přírodě a upřednostňují dokumenty, které nezahlcují informacemi a raději podávají nové poznatky skrze příběh. Tento je opravdu překrásný. 9/10! ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem mohla zhlédnout samostatný dokument, který je celistvě věnován těm malým, okouzlujícím, srandovním tvorečkům. Fascinovali mě již nějakou dobu, a proto jsem nesmírně ráda, že jsem viděla tento obsáhlý, přes hodinu trvající, úchvatný dokument. Surikaty jsou hrubá zvířátka:) Děj popisuje slasti a strasti jedné početné surikatí rodinky. V úvodu se setkáváme s mládětem, které poprvé opouští noru. Jeho jméno je Kolo:) Sledujeme jeho vývoj během celého dokumentu. Ten nabízí spoustu uchvacujících záběrů, jež jsou často doplněny o dramatickou hudbu, která jakoby vypadla z nějakého hollywoodského akčního nářezu. Excelentní moment "Surikaty vs. Kobra.":) Snad jediné, co mi zde trošku pochybělo, byly nějaké faktické údaje o jejich živočišném druhu a životě či časová období mezi několika událostmi. ()

Reklama

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Podobně jako mě mrazilo při sledování francouzského filmu Putování tučňáků, tak na stejné emocionální úrovni jsem pociťoval tentokráte rozehřátí nad těmito pozoruhodnými zvířaty. Obdivuji práci s kamerou a zejména střih, příjemně podtržený africkou hudbou. Tribute video ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Infrakamery v noře, makrokamery, měsíce natáčení, odborný tým - o ničem nepochybuji - to vše samozřejmě přináší výsledky v podobě krásných a v mnoha ohledech jedinečných záběrů i zasvěceného komentáře. Dokument však v mých očích pokazila očividná snaha o dramatizaci života surikat. Z toho důvodu si film vybírá jedno mládě z vrhu jako hlavního hrdinu a dává mu jméno. Ze stejného důvodu se z jeho života vytváří příběh o dospívání s dramatickým obloukem. Autoři si pomáhají střihem, hudbou dramatickou, zlověstnou, idylickou či úlevnou a komentáři typu: "Kolo je šťastný, že je živý." Snad to má svůj smysl ve větší atraktivnosti pro diváka. Možná dokonce tento přístup umožní lepší zapamatování. Výzkumy naznačují, že většině lidí se příběhy spíše pamatují lépe než jiné druhy informací. OK. Ale stejně se mi taková manipulace děním nelíbí. Uznávám, že je to osobní. ()

Tristaver 

všechny recenze uživatele

Surikaty jsou nádherná zvířátka žijící v krásném prostředí. Dokument je natočený velice příjemně pro celou rodinu a právě nad roztomilými tvářičkami a unavenými pády surikat za veder se budete rozplývat. Bohužel film místy nudí a celkově asi 30% stopáže jsou de facto hluchá místa. Paul Newman byl moc příjemným vypravěčem. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama