Reklama

Reklama

O Elly

(festivalový název)
  • Írán Darbareye Elly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Skupina dávných přátel se vydává na výlet ke Kaspickému moři a v souladu s tradicí vhazuje před cestou peníze do schránky. Může ale být jejich návrat opravdu šťastný, když někteří z výletníků s sebou vezou i nevyřčené tajemství? A jak ovlivní bezstarostnou náladu zmizení mladé vychovatelky Elly? Civilně pojatý snímek, kladoucí důraz na současnou mladou generaci, probouzí otázky individuální i vzájemné zodpovědnosti a viny. Zatímco zmizení Elly udržuje v napětí hrdiny stejně jako diváky, ti druzí mohou s odstupem vnímat chování všech protagonistů, kteří se dostali do neočekávané situace, již režisér inscenuje s akcentem na roli nevypočitatelné náhody. Napětí ze zmizení Elly přehlušují úvahy o svobodě jednání i možnostech vykoupení při prohřešku, aniž bychom ale ztráceli zájem o nezvěstnou hrdinku. A i když se její příběh vyřeší jednoznačně, úvahy nad chováním postav překročí dobu trvání snímku. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (23)

yatan 

všechny recenze uživatele

Prvodtriedne napisany scenar, s prvotriednymi hereckymi vykonmi a zaujimavou myslienkou. Ide ale o pomalsi film, s dramatickou zapletkou a velmi citlivou reziou. Farhadi je vynimocny talent. ()

Cerebrum 

všechny recenze uživatele

Írán je mojí srdeční zemí. Krásná krajina, inteligentní a pohlední lidé, ale bohužel nesmlouvavý režim, který potlačuje radost a ostatní vymoženosti "západního života". Když se skupina přátel rozhodne si tuto radost dopřát, ví, že dělají něco riskantního, ale nemohou jinak. Právě tyto scény normálního žití jsou nejsilnějším jádrem filmu - a vlastně patří do toho kouzelného obcházení nesmyslných příkazů, které generace bohatších mladých Íranců praktikuje. Ať už jsou to luxusní hidžáby, které zakrývají jen to nejnutnější nebo upuštěné telefonní číslo. Bohužel záhy přichází trest a to podle rigidních pravidel íranské společnosti naprosto spravedlivý. Morální prohřešek je nepřípustný a pravda je to, co přísaháme na Korán. Tento film je vynikající psychothriller s vynikajícími hereckými výkony a zároveň velmi civilní, ale zároveň velmi koukatelnou atmosférou. Rozhodně mám chuť na další film podobného ražení. ()

Sardinka5 

všechny recenze uživatele

Jedna situace, která nás pohltí a vtáhne, čas jako by se zhustil a nebylo nic jiného než právě tady a teď. Vlivem vnějších okolností se hrdinové dostali do situace, kterou ani přes urputnou snahu nemohou jen tak opustit a přejít, která je stale stahuje a nedává jim spát. Příběh je v zásadě prostý a dal by se napsat i jako povídka, velké zvraty jsou dávkovány postupně, přestože už od počátku jsou cítit pod povrchem a vytváří napětí. Postupem času se stává stále důležitějším to, co je skryto v postavách, nad reálnou akcí. Příběh vyprávěny o Elly bez Elly, nikdy se nedozvíme, jaká vlastně byla a co se v ní dělo, známe ji jen zprostředkovaně z cizího vyprávění. Hlavní postavou se stává spíš Sepideh. ()

Reklama

Reklama