Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Unikátní dokumentární série Proces H (10 × 52 min.) vypráví o přípravě, průběhu a aktérech komunisty inscenovaného „Procesu s vedením záškodnického spiknutí proti republice se skupinou Dr. Milady Horákové“ z roku 1950.
V dokumentární sérii Proces H nejde v první řadě o „téma Horáková“. Osobnost JUDr. Horákové je celkem známá, ale zkusme si jen vyjmenovat těch dalších dvanáct mimořádných osobností, které se komunistický státní soud rozhodl zničit v jediném procesu. Kolik osobností a jejich osudů se nám konkrétně vybaví? Jaké mechanismy vraždění, které tady KSČ po roce 1948 rozpoutala jen proto, aby vyvolala „nenávist pracujícího lidu?“ Na tyto otázky se snaží dokumentarista se svými spolupracovníky najít odpovědi. Přestože dokumentaristé a historici věděli o zrůdném procesu své, znovu je fascinovaly herecké výkony všech zúčastněných vrahů, kteří se ve filmu tváří, jakoby to, co říkají, byla „pravda“. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Sice jsem zatím viděla jen první díl, ale myslím, že za ocenění stojí už jen to, že se dokumenty o této nechvalně známé kapitole našich (bohužel velmi nedávných) dějin, konečně vysílají v televizi. Při každé zmínce pojmu "politické procesy 50. let", se mi otvírá kudla v kapse a každý, kdo kdy viděl nebo slyšel autentické záběry a nahrávky, musí vědět proč. Justiční vraždy nesmí být zapomenuty, ale naopak musí být stále připomínány, abychom věděli, jak může dopadnout zneužití státní moci, také pro všechny nadšené voliče komunismu, o tom, jakou minulost má tato strana. ........................................................................................................ Po skončení série mě docela udivuje počet hodnocení. 199 není opravdu nic moc, i když to snad nevypovídá o tom, kolik lidí to vidělo dohromady... doufám tedy. ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Absolutní nula přidané hodnoty k (tak nějak očekávatelně) strhujícímu archivu. Mluvící hlavy u debilního stolku s lampičkou, patetický komentář o "přikládání ohně do kotle třídní nenávisti". Repetitivní a zároveň manipulativní obrazový podkres jdoucí ruku v ruce s okouřenou orchestrálkou při jakékoliv důležitější scéně. Kontext a interpretace se nekonají, na patře zůstane pouze echo "socialismus, socialismus, socialismus...", o který si vyláme zuby další český demokrat. ()

Reklama

Elyon 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla fakt síla. Komouši jsou neskutečný hovada a tenhle seriál to ještě potvrzuje. Horáková si toho v době války zkusila hodně a teď ještě tohle. Prostě byla strašně odvážná a moc ji obdivuju, protože většina lidí na jejím místě by v té soudní síni zkolabovala, ale ona tam statečně stála a byla schopná mluvit, i když věděla že nemá šanci. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

"Kladivo na vyzvědače, podvratníky a teroristy". Opět se ukazuje, jak vágní je a bylo povědomí občanů Č(S)R o právním státě. Stačí porovnat zákon 50/1923 : http://spcp.prf.cuni.cz/lex/50-23.doc se zákonem 231/1948 : http://spcp.prf.cuni.cz/lex/231-48.doc . Následný 86/1950 je jakousi syntézou předchozích právních výnosů a předpisů (od roku 1802 !!! - 1950) a tvoří prakticky první novodobý trestní zákoník. Opět politicky pokřivený a troufám si tvrdit, že i na jeho základě by byla JuDr. Horáková lehce odsouzena k smrti. De jure (dle práva) se tedy očividně nerovná De lege lata (dle současných přijatých zákonů). ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Veľké poďakovanie patrí predovšetkým ČT ,ktorá nezabudla na tieto činy a postavila nám tu veľmi dôstojnú pietu.Dokument spracovaný perfektne ,avšak blábole súdnych boľševikov viz.Urválek...boli stále dookola omielané a s dielom k dielu rástla aj veľmi určitá podobnosť.Aj keď chyba štábu tohto dokumentu to nie je ,1* dolu. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Koncept zpřístupnit sérii veřejnosti vznikl v Letní filmové škole v roce 2005. Zájem projevil ředitel Českého rozhlasu, strhující téma to bylo také pro mladé historiky, kteří se do projektu zapojili. Nejtěžší bylo získat televizní producenty. (hippyman)
  • V rámci Dne pátého mají diváci příležitost poprvé shlédnout i dobový pokus o interpretaci procesu ve filmovém týdeníku, který se však na plátnech kin nikdy neobjevil. (hippyman)
  • Závěrečné řeči obhájců (Den devátý) se dochovaly pouze na stenozáznamu. Filmaři je nesnímali, rozhlas je nevysílal. (hippyman)

Reklama

Reklama