Reklama

Reklama

Válečné ponorky - Hitlerovy žraločí smečky

(seriál)
  • Španělsko U-Boats - Hitler's Sharks
všechny plakáty
Španělsko, 2006, 3x60 min

Režie:

José Delgado

Obsahy(1)

Německé ponorkové loďstvo bylo jednoznačně nejúspěšnější složkou německého Hitlerova válečného loďstva a přes jistý odpor Adolfa Hitlera k této složce „Kriegsmarine", jak se německé válečné loďstvo jmenovalo, bylo i složkou nejefektivnější, protože poměr mezi náklady vynaloženými na jeho zřízení a škodami, které způsobilo, byl velmi příznivý.

I. díl třídílného dokumentu pojednává o jeho výstavbě ve třicátých letech, kdy se nacistické Německo postupně legálně i nelegálně zbavuje omezení, která jej postihla po prohrané 1. světové válce a začíná budovat svoje nové, moderní a účinné ozbrojené síly. V čele výstavby ponorkového loďstva je jeho velitel admirál Karl Doenitz, který v roce 1939 vydává knihu U-Bootswaffe (Ponorková zbraň), která shrnuje jeho názory na výstavbu ponorkového loďstva a na strategii a taktiku jeho bojového využití. O něco méně nadšeným příznivcem ponorek je Doenitzův nadřízený, velkoadmirál Erich Raeder. Hned na počátku války se stává z ponorek účinná zbraň, když ponorka U-47 pozdějšího ponorkového esa G. Priena pronikne na britskou námořní základnu ve Scapa Flow a úspěšně potopí bitevní loď Royal Oak, těžce poškodí letadlovou loď Pegasus a způsobí četné požáry pobřežních zařízení a naprostý zmatek v řadách britských námořníků.

Válka na moři však začala již v červenci 1939, tedy před začátkem II. světové války, když německá ponorka potápí britskou osobní loď Athenia. Počátkem léta 1940 získává Německo výborně vybavené a chráněné ponorkové základny v okupované Francii a účinně napadá námořní trasy vedoucí do Velké Británie, která je na zásobování po moři životně závislá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ďalší s dobrých dokumentov, ktorý mapuje celu druhu svetovú v oceánoch a ukazuje nie len na nadvládu Kriegsmarine ale aj na dobrú taktiku Karla Doenitza, Hitlerové zle rozhodnutia až po samotný úpadok tretej ríše. 90% - 5* ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Velmi přesvědčivý dokument, zaměřený na vývoj a vliv ponorek na druhou světovou válku. Na dokumentu je vidět, že Hitler nebyl žádný velký stratég, ponorkám přičítal pouze malý význam. Třeba podotknout, že tuto myšlenku v něm silně podporoval Göring, který potřeboval peníze na mnoho svých nesmyslných projektů a zároveň podkopával Dönitzovu autoritu i válečnické schopnosti. Důsledkem chybného rozhodování Němci neovládli Atlantik, nedokázali odříznout Anglii od dodávek spojenců a nakonec jejich stále se snižující počet nestačil potápět rostoucí počet lodí Liberty Ships. Dönitz tak byl z donucení divákem decimované flotily ponorek, přestože do ponorkových soubojů přinesl nové strategické metody a změnil rigidní chápání tohoto způsobu vedení války pod hladinou. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý nápad vypichnúť iba jednu zložku armády fašistického Nemecka a pokúsiť sa opísať len samu o sebe. Trochu to ale zlyháva v predávaní informácií. Tých je kvantum a sú sypané neustále, bez akejkolvek prestávky na nejakú obšírnejšiu a pohodlnejšiu interpretáciu s animáciami a pod. Celú dobu sú ukazované archívne zábery vodcov, ponoriek a vojenských akcíí, ale po čase sa vám totálne zmiešajú a pomaly nedokážete rozlíšit čo je čo. Hodnotenie: 65% ()

Reklama

Reklama