Reklama

Reklama

Cizí faktor

(neoficiální název)
  • USA The Alien Factor

Obsahy(1)

U malého městečka v Marylandu spadne v horách velký meteor a o něco později dojde k několika záhadným vraždám. Šerif Cinder (Tom Griffith) s doktorkou Ruth Sherman (Anne Frith) dojdou k závěru, že to udělalo nějaké zvláštní zvíře. Pak se ale objeví záhadný vědec Ben Zachary (Don Leifert) a vše (tedy ne zcela) osvětlí. Ztroskotala tu vesmírná loď, která transportovala na jeho planetu vzorky vesmírných bytostí, tři z nich, bohužel poněkud vražedné typy, uprchly. První je jedovatý mírně humanoidní hmyzák, druhý je Zagatile, takový vysoký Yeti, chlupáč a poslední je neviditelný průsvitný ještěr Lemoid. Někde ještě pobíhá albínský pilot a něco měnícího podobu, ale ti nejsou nebezpeční. Postupné osvětlování záhady a lovení vetřelců zabírá zbytek tohoto ne špatně vymyšleného a ultralevně natočeného sci-fi horroru Dona Dohlera, který si zde s přáteli také zahrál. (Peabody)

(více)

Recenze (5)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Vráskavec z vesmírnej lagúny, Big foot a z polovice nehmotná jašterica vyklonovaná zo sindibádových dobrodružstiev sa spoločne dohodli, že znepríjemnia život miestnemu šerifovi v inak kľudnom okrese Merylandu v USA. Nízky rozpočet a skromné prostriedky produkcie im však nedovoľujú sa výraznejšie predstaviť vo svojej animálne mimozemskej brutalite. Preto prichádza rad skôr na béčkovú roládu režiséra Dona Dohlera, ktorý v rodinnom kruhu a spriazneného komparzu dávkuje jednu absurditu za druhov. Mimozemský šmejd preto nemá na výber a musí zákonite podľahnúť obratnosti vyspelých pozemšťanov. ### PS pri sledovaní filmu som si spomenul napríklad aj na pažravých CRITTEROV (vďaka Terrence Mannovi), prípadne a to hlavne zásluhou záveru aj na Romerov NIGHT OF THE LIVING DEAD (1968). ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

The Alien Factor je velice ambiciózní sci-fi horor, jelikož na rozdíl od podobných snímků nedisponuje pouze jedním vetřelcem, ale rovnou několika rozdílnými mimozemskými entitami, které ztroskotaly v americkém vidlákově a likvidují zdejší pocestné. Don Dohler rozhodně měl větší ambice než tvůrčí schopnosti, protože s tím přihlouplým scénářem a ochotnickými herci rozhodně hvězdných výšin dosáhnout nemohl. Celé se to tedy omezuje na řádění podivně namaskovaných mimozemšťanů někde v lese. Korunu celému filmu nasazuje solidně stupidní finále, v němž veškeré divákovy sympatie rozhodně přetečou na stranu vetřelců, protože jsou to právě lidé, kdo se v tomhle sci-fi chová jako by spadl z jiné planety. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Čistokrvné béčko až céčko, ktoré ale aspoň manipuluje s viditeľne fanúšikovským zanietením tvorcov. Z tohoto buble čistá radosť s natáčania filmov, aj keď je to celé blbé jak tágo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takové klasické levné béčko, které ale chce něco ukázat. Monstrum, respektive vetřelec z vesmíru, který je zde prezentován, je skutečně v některých chvílích spíše směšný, stejně tak scénář, ale viděl jsem už horší filmy. Tohle je prostě něco špatného, co ale od podobného filmu čekáte. Podobné věci se natáčeli o 20 let později a vlastně i dnes. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Dohlerov prvý film je o tom istom ako tie neskoršie, do amerického vidlistanu spadne kozmická loď a z nej vylezie niekoľko uväznených emzákov ktorý sa potom potulujú okolím a narúšajú verejný poriadok nejakým tým vraždením miestnych. Ich masky nie sú na zahodenie, hlavne ten Yetti krížený s prasokozlom a aj pripálený rytier bol fajn. Problém je úplne neprekvapivo v mamuťom hovne plnom nudy v svinsky naťahovaných scénach chodenia okolím za hutnej podpory extrémne prepáleného synťákového vírenia, bublania a pískania, ktoré sa aktuálnemu ničnedianiu snaží dodať brutálnu dramatickosť. Pomedzi toto blúmanie a povinne stupídne vyšetrovacie kecy občas uvidíme nejakú tú mumifikovanú obeť emzáckeho vysávača energie a naveľa aj občasnú akčnú scénku so sápajúcimi sa imbecilnými "uááá-uááá" monštrami, ktoré ale nakoniec vždy veľmi potupne a nezaujímavo zdochnú. Asi najviac ma pobavila pasáž kde sa hrdinovia skryjú v dome, ufónsky "prasokozel" hladká okno ( na jeho rozbitie nebol rozpočet ) a tá ženská piští ako Mariah Carey na záchode po obede z čili. A samozrejme je tu ešte scéna s polopriehľadnou stop-motion animovanou žubrienkou, to bolo na Dohlerove pomery poriadne rozšupnuté a aj preto film získava nejaký bod. ()

Reklama

Reklama